Nejhorší a nejlepší načasování

recenze

Poslední velký den (2019) 5 z 5 / Kikina182
Poslední velký den

Ava se ve svém života střetla s rakovinou a boj s tímhle zákeřným soupeřem vyhrála. Na své osm a dvacáté narozeniny se však dozví tu nejhorší zprávu ze všech. Rakovina je zpátky a tentokrát je nepřemožitelná. Ava už má teď jen jednu jedinou možnost, smrt.

Zpráva jí nejdřív zlomí, ale poté se rozhodně bojovat. Ne s rakovinou, ale za sebe. Hodlá si splnit své největší přání. Uspořádá si svatbu. Co na tom, že v dohledu není žádný ženich. Avina svatba je její pohřeb a ona si ho hodlá užít se vším všudy.

Tahle z počátku šílená a soukromá věc se dostane na veřejnost a zaujme časopis. Po počátečním váhání se Ava rozhodně s časopisem spolupracovat už jen proto, aby pomohla jiným mladým ženám. Stane se však něco, co nečekala. Potká fotografa Jamese a je to jako blesk z čistého nebe. Načasování je příšerné, ale přesto lepší být nemůže.

Od Tammy Robinson jsem četla už její knihu Normálně jiní, která se mi doopravdy moc líbila. Přestože její první kniha byla určena spíše pro teenagery a tato je pro starší čtenáře, věřila jsem, že se bude jednat o stejně povedený příběh jako v předchozím případě. A o takový jsem zkrátka nemohla přijít.

Příběh je napsán v ich-formě z pohledu hlavní hrdinky. Jedná se o opravdu čtivou knihu a stránky před očima v podstatě mizí ve zlomku sekundy. Nejedná se přímo o styl psaní, který by vás chytil a nepustil, ale i tak je doopravdy velmi těžké se od knihy odtrhnout.

V podstatě je už od začátku jasné, jak celý tenhle příběh dopadne, takže se nedá říct, že by byl nepředvídatelný. V tomto případě si ale nemyslím, že by to bylo důležité. Tenhle příběh totiž není o tom, co se stane na konci, ale co se stan před koncem. A přesně takový je podle mě život. Konec je nevyhnutelný, ať už přijde kdykoli, ale důležitá je právě ta doba před smrtí.

I tak bych ale řekla, že je v této knize jistá originalita. Právě celý ten příběh, to, jak se k tomu hlavní hrdinka postavila, je na knize to originální a dělá jí naprosto jedinečnou. Ovšem nejdůležitější jsou v tomto případě emoce. Tenhle příběh je jimi nasycený, a tak je zážitek ze čtení ještě mnohem lepší.

Myslím však, že pro mnohé je mnohem důležitější než příběh právě jeho poselství. Tedy samotný problém rakoviny prsu a vlastně celkově rakoviny. Pro mě to sice není to nejdůležitější, ale věřím, že pro mnoho lidí ano, protože by jim to skutečně mohlo pomoct otevřít oči a přijmout určitá fakta.

Jedinou menší výhradu bych v případě této knihy měla k postavám. Hlavní hrdinka Ava je popsána doopravdy skvěle se všemi myšlenkami, city, a i vnější charakteristika je opravdu důvěryhodná. Ovšem ostatní postavy jsou skoro jako nepopsaný list. Něco málo se o nich v knize dozvídáme, ale nic zásadního, spíše takové drobnosti, což je opravdu škoda, protože si jsem jistá, že kdyby byly rozepsané byla by kniha ještě větším čtenářským zážitkem.

Já vám můžu Poslední velký den jen doporučit, stejně jako předchozí autorčinu knihu. Popravdě mám dojem, že Tammy Robinson je v podstatě takový Green a Sparks v ženském provedení. Takže pokud jste fanoušky těchto dvou úžasných spisovatelů, tak věřím, že se vám určitě zalíbí i tvorba této autorka.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada - Cosmopolis.


Poslední velký den Poslední velký den Tammy Robinson

Ava Greenová má před sebou posledních pár měsíců života, ačkoliv jí ještě nebylo třicet. V den svých 28. narozenin se dozví zprávu, kterou nechce slyšet nikdo z nás – že smrt je blízko. Rakovina, o níž si myslela, že ji před třemi... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

Aracely
08.08.2019

Krásná recenze ! Můžeš mi do SZ napsat jestli má kniha happyend? Nebo to tam končí smrtí Avy ? V takovém případě to číst nechci...
Díky