Nehoda nebo chladnokrevná vražda?

recenze

Do posledního dechu (2018) 4 z 5 / Kikina182
Do posledního dechu

Kate Burkholderová už vyřešila pěknou řádku případů, ale to neznamená, že by pro ni byl každý další lehčí než ty předchozí. Obzvlášť tento. Kate tentokrát vyšetřuje případ nehody, při které zahynula skoro celá amišská rodina. Tento případ ji zasáhne nejen proto, že sama bývala amiškou, ale proto, že obětmi je manžel a děti její dávné kamarádky z dětství. A když se ukáže, že to nejspíš nebyla nehoda je Kate ještě odhodlanější zjistit, kdo její staré kamarádce obrátil život vzhůru nohama.

Tento složitý a dost osobní případ však není to jediné, co musí Kate. Kromě problémů ve vztahu se svým přítelem se na povrch také dostávají jisté věci z její minulosti, které neměly být nikdy odhaleny.

O Lindě Castillo jsem toho v poslední době slyšela opravdu hodně a všechno bylo pozitivní. Když jsem se tedy dozvěděla o tom, že vychází kniha Do posledního dechu, rozhodla jsem se tuhle autorku také vyzkoušet. Sice se jedná už o pátý díl ze série, ale jelikož se jedná o thrillerovou sérii a ty na sebe zpravidla navazují jen volně, nemyslela jsem si, že by to mohl být problém.

Na stylu psaní mě zarazila jedna věc. Většina knihy je vyprávěna z pohledu Kate, a to v ich formě, ale občas se objeví kapitola, která je z pohledu někoho jiného a ta je psána v er formě. Rozhodně je dost nezvyklé střídat tyhle dvě formy psaní v jedné knize. Myslím, že jsem to kromě této knihy viděla jen dvakrát. V tomto případě to naštěstí příběhu nijak nepřekáželo. Sice mě to ze začátku překvapilo, ale na příběh to nemělo žádný negativní vliv.

I tak jsem však musela přemýšlet, proč tam kapitoly z pohledu někoho jiného byly. Nepřekvapilo by mě to, kdyby jich byly víc a byly pravidelné, ale tady jich bylo skutečně málo. Možná tak pět. A nemyslím si, že v nich bylo něco tak důležitého, že to autorka jednoduše potřebovala sdělit i když se toho přímo neúčastnila Kate. Podle mě by tam ani být nemusely, ale jak říkám, ničemu nevadily.

Musím říct, že se mi kniha četla opravdu dobře. Ze začátku jsem sice měla trochu pocit, že jsou věty útržkovité, ale vzhledem k tomu, že později jsem si toho už nevšimla bych řekla, že to není nic, kvůli čemu bych měla mít na knihu horší názor.

Příběh se mi také moc líbil. Ať už hlavní linie nebo ty vedlejší. Autorka všechno promyslela do posledního detailu a poskládala to jako puzzle, které do sebe krásně zapadlo. Vyšetřování případu, Kateina minulost i přítomnost. V jednom celku to všechno dávalo perfektní smysl.

Velkým plusem je, že jsem neměla tušení, jak kniha skončí. Tedy jistý typ jsem měla, ale Linda Castillo vymyslela mnohem důmyslnější závěr než by mě, kdy napadlo. A právě tohle mám na thrillerech a detektivkách nejraději, nepředvídatelný konec.

Další skvělou věcí, kterou musí vyzdvihnout je život hlavní hrdinky. Autorka jí totiž dala tak kompletní život a historii, že jsem chvíli až pochybovala o tom, že si to dokázala vymyslet. Kate je totiž tak promyšlená, že se mi až nechce věřit, že není skutečná. Navíc se v mnoha věcech liší od ostatních knižních hrdinek v tomto žánru, což je příjemná změna.

Když se tak zamyslím, tak jediná věc, která mi na knize Do posledního dechu vadila je, že většina lidí, a to i těch, kteří ji znali dlouho nebo se s nimi setkávala několikrát za den ji oslovovali celým jménem. Pochybuji, že by to tak ve skutečnosti bylo, a navíc se jednalo o dost otravný element nad kterým jsem celou dobu, co jsem knihu četla kroutila očima.

Po přečtení této knihy můžu tedy říct, že všechen ten humbuk kolem autorky je naprosto oprávněný. Jedná se o skutečně úžasnou autorkou s neobyčejnou představivostí, která vytváří opravdu originální knihy.

Akorát bych možná upozornila na to, že ačkoliv obálka hlásá, že se jedná o thriller, tak dle mého názoru je to spíše detektivka. Ovšem tyhle dva žánry mají k sobě neskutečně blízko, takže to nemůžu nijak doložit, ale přijde mi to tak.

Ovšem to, že se jedná o detektivku mi vůbec nevadí. Na úžasnosti této knihy to rozhodně neubírá. A já se brzy určitě pustím do předchozích autorčiných děl. Ale už teď jsem zvědavá, s čím přijde autorka příště.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře (0)

Přidat komentář