Nedokončená vražda

recenze

Nedokončená vražda (2021) 4 z 5 / Kizuizi
Nedokončená vražda

Dvacet let je dlouhá doba, a celou tu dobu Josh skrýval tajemství, které ho pořád trápí. Když se dozví, že Alan Markby býval policistou, rozhodne se svému svědomí ulevit a svěří se mu. Díky tomu se po tak dlouhé době opět rozjíždí vyšetřování záhadného zmizení Rebeccy Hellingtonové, na kterém se právě Markby před lety podílel. Dodnes ho tíží, že se nikdy nezjistilo, co se vlastně s Rebeccou stalo. Podaří se konečně tento případ definitivně uzavřít?

Další detektivka z pera anglické spisovatelky Ann Graner je opět skvělá. Nedokončená vražda patří do série s dvojicí vyšetřovatelů Ianem Carterem a Jess Campbellovou, ale tentokrát se tu setkáme také s hrdiny jiné série, Alanem Markbym a Meredith Mitchellovou, které autorka vrátila do akce na četné žádosti svých čtenářů.

Knihy od Ann Granger mám ráda – líbí se mi prostředí, perfektně vykreslené postavy i s jejich problémy, detailní popisy i občasný trefný humor. Ani tato kniha není výjimkou, i když je malinko jiná. Tím, že se jedná o hodně starý případ, se většina knihy zaobírá minulostí, a tím pádem není tak „akční“. Ale to vůbec nevadí! Máme tak dostatek času seznámit se s hrdiny i s aktéry minulého vyšetřování, s jejich pocity a sami si tak můžeme udělat obrázek, co se vlastně tenkrát stalo. Postupně se poskládají všechny střípky, a ve druhé půlce knihy už nabereme obvyklou rychlost, až stránky ubíhají neskutečně rychle. A na konci nás čeká i pár překvapivých odhalení.

Pokud by někoho trápilo, že některou sérii nečetl (já například ještě nečetla tu s Markbym), vůbec se nemusí bát. Autorka nám všechny postavy nenásilným způsobem představí, čímž odpadne nepříjemný pocit neznalosti, a spíš to zapůsobí opačně – že si chcete přečíst knihy předchozí.

Za mě osobně velká spokojenost, i přes ten pomalejší začátek. Příběh je čtivý, propracovaný a uvěřitelný, postavy poutavé a sympatické.

Já jsem měla možnost začíst se do knih Ann Granger poprvé v loňském roce, kdy jsem náhodou narazila na první díl této série a myslím si, že je velká škoda, že se o jejích knihách nemluví více. Rozhodně fanoušky detektivek nezklamou, příběhy jsou do detailů promyšlené, ani nejsou morbidně krvavé. Velké plus si u mě autorka vysloužila tím, že v začátku série se objevují i zástupci Česka a Slovenska.

Nedokončenou vraždu by neměl vynechat žádný fanoušek Ann Granger – a je úplně jedno, kterou ústřední dvojici máte radši, budou spokojeni všichni!

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře (0)

Přidat komentář