Nedávná historie o které nevíte moc

recenze

Mlčící fontány (2020) 5 z 5 / Addelka
Mlčící fontány

Historický román, který mě vzal do Španělska do 60. let minulého století. Autorka mi na tenhle výlet s sebou dala dvě osmnáctileté postavy – Španělku Anu a Američana Davida a taky několik členů jejich rodin.
Ana je pokojskou v hotelu Hilton, kam David přijede se svou rodinou, kvůli pracovní cestě jeho otce (ropného magnáta). David velice rád fotí a ve Španělsku, nachází pracovní příležitost, která se neodmítá. Ana mu po dobu jeho pobytu pomáhá se zařizováním pochůzek a také mu ukazuje druhou tvář tehdejšího, diktátorského Španělska. Hlavní postavy jsou si protikladem vzhledem k politickému režimu a prostředí ve kterém vyrůstali ale zároveň jsou si povahově podobné.
Celým románem se vine několik dějových linek. Jsou věnovány jednotlivým členům Aniny rodiny a každá z linek čtenáři poodhalí kostlivce ve španělské skříni.
Romantika je nenápadným podkresem celého příběhu. V žádném případě se nejedná o kýčovitou love-story. Jsem odpůrcem romantiky a v jiné než romantické literatuře a tady to vkusně doplnilo příběh.
Dle mého názoru se jedná o knihu, která sice spadá do škatulky "Young Adult", ale i dospělý čtenář si knihu užije a dozví se fakta z nedávné historie, o kterých s největší pravděpodobností neměl ani tušení. Kniha vyžaduje na začátku čtenářovu zvýšenou pozornost kvůli většímu počtu postav, ale zhruba po 80 stranách už jsem se v nich bezpečně orientovala. Krátké kapitoly mám ráda a tady je jich hned přes 150.
Knihu doporučuji všem, komu se líbí historické romány a svou hotelovou atmosférou mi připomněla knihu Gentleman v Moskvě (Amor Towels).

Komentáře (0)

Přidat komentář

Addelka

Addelka také napsala

Dědina Dědina