Návod jak zhubnout bez drastických diet

recenze

Zhubni (2012) 5 z 5 / assa
Zhubni

ZHUBNI – Stephen King
Z anglického originálu Thinner
Přeložil Ivan Němeček
Vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA
Rok vydání 2022
Vydání druhé, brožovaná, 296 stran

https://www.nakladatelstvibeta.cz/eshop-zhubni**l?slova=zhubni

_______________________________________
Anotace:

Kletba jako zasloužený trest?

Billy Halleck má všechno, co si může přát – drahý dům, hezkou rodinu a výnosné zaměstnání v advokátní kanceláři. Má však také velkou nadváhu a lékař ho varuje před infarktem. Jeho život se změní, když ve chvíli nepozornosti za volantem srazí cikánku. Při odchodu z budovy soudu mu místo dramatické scény, která by se dala očekávat, její starý otec pošeptá jediné slovo: „Zhubni.“ Jedno jediné slovo, ale za šest týdnů je Billy o padesát kilogramů lehčí a to, co se zpočátku mohlo jevit jako příjemná změna, se stává bojem o život…
_______________________________________

Již naši předci věděli, že by před kočovnými cikánskými kmeny měli být na pozoru. Nešlo jen o to, že když taková partička projížděla obcí, bylo zapotřebí pozavírat slepice a jiné drobné domácí zvířectvo, dveře od světnice zamknout na dva západy a zajistit minimálně pěti petlicemi, ale s cikány byl též spojován okultismus a magie a spousta lidí věřila, že dokáží čarovat.
Vím, že jsem nezačal zrovna nejlépe a vypadá to, že jsem se rozhodl napsat propagandistický canc podněcující k rasovým nepokojům. Zanechme tedy raději historie a pojďme k jádru věci.
Stephen King si pravděpodobně něco z historie evropských menšin také nastudoval a založil na tom svou knihu Zhubni (mimochodem její pracovní název byl Gypsy Pie), kterou vydal pod pseudonymem Richard Bachman. Cikány vykreslil jako kočovníky, kteří po desítky (ne-li stovky) let křižují Spojené státy a dočasně se usazují v blízkosti maloměst a v oblastech zábavných center, kde si na obživu vydělávají věštěním budoucnosti z karet, prodejem kouzelných lektvarů a různými druhy vystoupení jako je například střelba z praku či žonglování. Takové zpestření je pro určitou část lidí vítané. Jsou ale i tací, kteří cikány pohrdají a snaží se jich co nejdříve zbavit.
Jednoho dne podobná skupinka zavítá do městečka Fairview, kde však brzy dochází k nehodě, při níž hlavní postava románu Billy Halleck srazí starou cikánku, která utrpí smrtelné zranění. Jelikož je Billy vážený občan pracující v advokátní kanceláři a má jisté konexe na správných místech, vyvázne z celého incidentu beztrestně.
Otec oběti je však mírou nespravedlnosti rozezlen a po soudním líčení si na Billyho políčí, aby ho proklel a přitom vyřkl to kouzelné slůvko, kterým je titulován i český název knihy: ZHUBNI.
Jak jsem již v úvodu naznačil, před cikány by měl být člověk na pozoru a nebrat jejich kletby na lehkou váhu. A jak už jste mohli vytušit, Billyho váha bude brzy opravdu lehká!
Jelikož Billy trpí nadváhou, úbytek kil je zpočátku příjemnou záležitostí. Navíc si může dovolit spořádat cokoli v jakémkoli množství a i přes to leze váha směrem dolů. Billy a jeho blízké okolí si však velmi brzy uvědomí, že s jeho zdravím je něco v nepořádku. Začíná boj o čas…a Billyho život.
Zhubni je útlá knížka. Děj se zbytečně netoulá kolem a věnuje se přímé dějové lince, která stále více nabírá na obrátkách. Váha neustále klesá, na což poukazují názvy kapitol, které jsou pojmenovány dle aktuální váhy hlavního protagonisty (mimochodem s tímto specifickým značením kapitol jsme se mohli setkat již v předchozí „bachmanovce“ Running man/Běh o život, kde jsou kapitoly odpočítávány) a vy hltáte stránku po stránce, abyste se dozvěděli, jak a jestli vůbec se z celé patálie dokáže vylízat.
Kniha Zhubni byla poslední vydanou knihou před tím, než byla odhalena skutečná Bachmanova identita. Začalo se totiž spekulovat o velmi podobném stylu psaní spisovatelů Richarda Bachmana a Stephena Kinga. Nakonec jistý Stephen Brown, prodavač v knihkupectví ve Washingtonu, objevil, že autorská práva k Bachmanovým knihám vlastní Stephen King. Poté, co své zjištění oznámil Kingovu nakladateli, spisovatel vědět, že musí s pravdou ven. Po odhalení pseudonymu stoupl prodej knihy o desetinásobek a Stephen King nechal Bachmana symbolicky zemřít na rakovinu pseudonymu, což vedlo k nápadu na další bestseller Temná půle.
A ještě nějaká ta zajímavost na závěr:
Jazyk, kterým komunikují cikáni v knize, není ve skutečnosti romština, ale upravená švédština.
Billy řeší se svým doktorem následky prokletí, přičemž je zmíněna tvorba Stephena Kinga. I toto mohlo být vodítkem k odhalení Kingova pseudonymu.

Komentáře (1)

Přidat komentář

zahadum
20.01.2022

Výborná recenzia ! knihu som síce čítal ale predal a teraz vychádza nové vydanie takže objednávam.