Naučit, nebo přeučit?

recenze

Citové pouto (2019) / RenataP
Citové pouto

Z této knihy padají z růžového obláčku všichni, kdož věří v dokonalé ženy a dokonalé muže v krásných šatech a na bílých ořích. Ne, takoví opravdu nikdy nepřijedou a nikdy vám nevyhojí stará traumata. A také nikdy nikdo za nic nezaplatí a osud vám také nevrátí to, co vám kdysi vzal.
V zásadě lze říci, že teorie vztahového attachmentu, kterou se kniha zbývá, lze zkrátit jako fakt, že se v dětství (patrně) naučíme, jak vycházet s lidmi. Začneme se jich bát, nevěřit, vyhýbat se, nebo na nich lpět, chtít je mít dokonalé a vůbec nejlepší je, že často se tyto dva typy vzájemně přitahují. A o životní drama je postaráno.

Abych nebyla nespravedlivá, klidných a jistých typů také něco na světě je, ale rozhlédneme-li se kolem, jsou ty vyhýbaví a úzkostní zástupci mnohem víc vidět. A slyšet.
A o nich se točí všechny ty filmy a je si vybírají produkce do reality show.

Takže vážně přeučit? Ale jak?
Na to dávají autoři skvělý návod. Počítejte u této knihy s jistou drsností, rázností, S JEDNODUCHOSTÍ, která je někdy až příliš příkrá, ale tohle není omáčník, ale ryzí učebnice. Tabulky, shrnutí, souvislosti - všechno tu najdete velmi přehledně, omáčku si prosím domyslete.
I přesto má čtenář pocit, že v tom není sám, protože drtivá většina lidstva si nese nějaký ten vyhýbavý nebo úzkostný model a je rozhodně dobré, když si svůj vztahový typ uvědomíme.
Uvědomíme si, že vztah a naučený vztahový systém jsou dvě rozdílné věci.
A k tomu tu je spousta návodů, velká část knihy je také věnována umění komunikace mezi partnery. Dá se říci - že tu je úplně všechno.
A teprve až poté bych četla o mužích z Marsu a ženách z Venuše, protože nechcete-li se plácat v slepém naučení se něčeho, co "prostě tak je, protože chlap. Protože ženská"... ale pochopit ty principy, je Citové pouto ideální knihou.


Citové pouto Citové pouto Amir Levine

Poznejte svůj typ citového pouta a najděte trvalou lásku Dnes už víme, že touha být připoután k partnerovi je přirozená lidská potřeba, kterou máme zakódovanou v genech. Teorie attachmentu podložená více než dvěma desetiletími... více


Komentáře (0)

Přidat komentář