Naše zakázané vášně

recenze

Naše zakázané vášně (2022) 4 z 5 / _.about.books._
Naše zakázané vášně

Zatím jsem asi ještě žádný retelling nečetla, ale tohle je za mě rozhodně zasloužený humbooktip. Kniha je z části smyšlená, postavy, jména gangů.. si autorka vymyslela, ale zakomponovala tam také i věci a události, které se ve 20. letech minulého století v Šanghaji opravdu děly (na konci knihy autorka sepsala různé zajímavosti).
Juliette i Roma mi byli velmi sympatičtí. Oba to neměli jednoduché. Juliette mi ale někdy lezla celkem na nervy, v tom jejím rozhodováním o spolupráci a tak, hlavně tedy ke konci, tam mi bylo Romy dost líto. Nechybělo mezi nimi jiskření, mohla jim dát autorka ale trošku více místa. Snad v dalším díle bude společných chvil Juliette a Romy více.
První polovina knihy byla taková trošku zdlouhavá, bylo tam hodně politiky a celkově uvedení do toho světa, také mi trvalo než jsem se začetla a zorientovala. Je to napsané v er formě a zezačátku jsem se teda trochu více ztrácela. Jakmile se ale kniha přehoupla tak přes stránku dvě stě, tak už se tam začalo dít věcí. Posledních 150 stránek jsem byla napnutá jak struna, autorka ke konci nabitými akcemi opravdu nešetřila, nemohla jsem se odtrhnout a bála se, jak to skončí. Protože je to duologie (nechápu, proč se sakra pouštím stále do knih, kde další díly ještě nejsou přeložené :), už od dočtení knihy netrpělivě vyhlížím druhý díl, ten konec je fakt na nic :D
Co mi trochu vadilo bylo to, že tam bylo spoustu jazyků. To mi nevadilo, ale bohužel tam nebyly nějaké věty a slovíčka přeložené. Je to jen taková maličkost, ale ocenila bych, kdyby třeba v závorce byl překlad.
Hlavně v částech s myšlenkami Juliette, se autorka v příběhu zmiňuje i o problémech dnešní i dřívější doby, nerovnosti mužů a žen, což velice oceňuji.
Nevím proč, ale měla jsem z toho trochu vibe, jako při čtení knihy Fable, kterou jsem si zamilovala. Myslím, že jestli se vám líbilo Fable, tak tohle by se vám mohlo líbit také a naopak.
Pokud jste milovníci Shakespeara, Romea a Julie, 20. století Šanghaje, fantasy a jestli máte dobrý žaludek, tak tuhle knížku vám můžu velmi doporučit.
4,5/5
~~~
Za recenzní výtisk moc děkuji @humbook #humbookblogeri #spoluprace

Komentáře (0)

Přidat komentář