Najít pravdu a lásku? Jak si vybrat menší nebo větší zlo?

recenze

Prázdné sliby (2021) 5 z 5 / bookbug_cz
Prázdné sliby

V dnešní napjaté a složité době je tak nádherné přesunout se do jiných světů plné magie, krásných a bláznivých míst. Young adultovky jsou zárukou toho, že prožijete neuvěřitelné osudy různých postav prakticky během pár hodin až krátkých dnů. I tady tomu není jinak.

Prázdné sliby, ačkoliv se díky svým 440 stranám může zdát jinak, jsou neskutečně čtivým a zajímavým fantasy pro mladší čtenáře, kteří milují nejen vílí světy. Pokud jste četli Krutého prince, je tato kniha vhodnou alternativou k naplnění svých osobních čtenářských nároků.
Kniha vypráví příběh mladé Abrielly, zvané Brie, která doslova nenávidí všechno, co se týká vílích bytostí a dává to jasně najevo. Žije ale ve světě, který taky není dokonalý. Krutost místních „vrchností“ je do očí bijící. Dluhy, které vás svazují s životy takových pánů, vznikají jen z tohoto důvodu, abyste měli kde spát a co jíst (i když tohle je taky diskutabilní). Kruté zacházení, prakticky nepřetržitá pracovní doba, splnění každé marnivosti, kterou vrchnost napadne. Život bez rodičů, kteří by takové dívky a chlapce chránili.

Mladá Brie má sestru, a tu v jeden okamžik prodají do otroctví právě na Temný dvůr krále Mordeuse a Brie je ochotna ji přivést zpátky domů, ať už tady slovo domov znamená cokoliv. Vydává se tedy přes portál na vílí dvůr pod záminkou toho, že se uchází o roli nevěsty pro vílího prince Ronana. Začíná tak neskutečná jízda plná zvratů, tajemství, zrad i přátelství.

Brie se dostává až na Temný dvůr a setkání s králem Mordeusem přivolá další problémy. Je ochotný její sestru pustit ze zajetí pouze pod podmínkou, že nalezne na Světlém dvoře tři vzácné relikvie, které původně patřily Temnému dvoru, a jejich absence dvůr nebezpečně oslabuje. Brie tak stojí před nelehkým rozhodnutím, jakému dvoru ublíží méně a jelikož je začátek její cesty pod vlivem nenávisti k vílím druhům obecně, rozhodne se pro osvobození své sestry, a to i za těchto nebezpečných okolností. Sbližuje se nejen s princem Ronanem (ze kterého se mimochodem vyklube její starý dobrý přítel Sebastian), ale také s temným frajírkem Finnem. Tento mladík žije v ústraní, neboť jako synovec krále Mordeuse má nárok na trůn Temného dvora. K tomu ale potřebuje nejen korunu, ale i ten „správný“ čas. Mladík se snaží Brie dostat na svou stranu (i když svým vlastním způsobem) a cvičí ji v jejich skrytých magických schopnostech. Brie se tedy vyrovnává nejen s bolestí a strachem o svou sestru, ale i faktem, že není jen tak obyčejná smrtelnice a že svou magií může dokázat velké věci.

Brie balancuje na nebezpečné hranici dobra a zla – možná lepší výraz bude menší a větší zlo – a to i svého rozpolceného srdce. Pod vlivem života na Zlatém dvoře, cestováním portály a poznáváním míst Světlého a Temného dvora, pokouší svůj osud zalít sluncem a především najít odpovědi na spoustu otázek ve svém nitru. K tomu všemu se přidávají starosti s láskou a uvědoměním, zda miluje Ronana nebo Finna a zda je její láska vůbec skutečná.

Dokáže Brie osvobodit sestru? Zůstane ve vílí říši, na kterém z jejich dvorů a s kým? A zjistí, jakou roli v jejím osudu mají její rodiče? To už musíte zjistit sami.

Komentáře (0)

Přidat komentář