Na okraji propasti: Skvělý technothriller, ze kterého budete mít husí kůži

recenze

Na okraji propasti (2020) 5 z 5 / VasnivaCtenarka
Na okraji propasti

Recenze audioknihy:

Deus. Jmenuji se Deus a od této chvíle jsem zde pro vás. Řeknu vám vše, co vás bude zajímat. Poradím vám se vším, s čím budete potřebovat poradit. Nevíte si rady, s kým jít na rande? Jaké jídlo si máte dát na oběd? I s tímto vám poradím. Budu hlídat vaše zdraví a včas vás upozorním, že vaše zdraví pokulhává. Zkrátka a dobře – Jsem Deus. Nejvyspělejší umělá inteligence. Je mi ctí, že mohu být s vámi. Že vás mohu doprovázet na cestě životem, že vám mohu být nápomocen.

Tak co na to říkáte? Brali byste takového životního parťáka, který by byl s vámi na každém kroku a byl by zde pro vás kdykoliv, kdy byste se cítili bezradní nebo osamocení? Stačí vzít to rukou chytrý telefon, chytré hodinky, tablet, počítač a Deus je zde pro vás. Není nikdy unavený, je mu jedno, že nejste v čistém oblečení, že nemáte umyté vlasy. Je to prostě váš virtuální přítel, který vás nikdy nezklame. Je to váš přítel, který vám pomůže se rozhodovat. Který vás zná nejlépe a každé jeho navrhnuté řešení je ideální právě pro vás. Zná vás lépe, než se znáte sami.

Pro někoho lákavé, pro někoho děsivé. Do kterého tábora se řadíte vy?

Moira, mladá Francouzka, přijímá novou práci v Hongkongu v technologickém gigantu Ming, který se zabývá vývojem umělé inteligence. Má za úkol pracovat přímo s Deusem a ještě více ho “polidštit”, aby skutečně budil dojem, že je Deus člověk, nikoliv jen umělá inteligence. V Mingu pracuje jen ta nejinteligentnější světová elita, takže když Moira získá toto lukrativní zaměstnání, neváhá ani vteřinku a vydává se do lidnatého Hongkongu.

Ale už od první chvíle má pocit, že ji stále někdo sleduje. A když ji kontaktuje policie, začíná mít Moira ne příliš dobrý pocit. Ve společnosti Ming přibývají totiž podezřelá úmrtí. A ne všechna úmrtí jsou klasifikována jako sebevraždy. Několik žen, které mají spojitost se společností Ming, byly zavražděny opravdu děsivým a brutálním způsobem.


Bernard Minier je pro české knihomoly poměrně známý a všechny jeho knihy mají výborné hodnocení. Já jsem od něj doposud nic nečetla, ale po poslechnutí audioknihy Na okraji propasti v tom mám naprosto jasno – musím si přečíst další jeho knihy.

Tento naprosto dokonale promyšlený příběh vás pohltí. Pokud vás fascinuje svět umělé inteligence, inteligentních lidí, exotického prostředí Hongkongu, pak neváhejte ani vteřinu a rozhodně si tuhle audioknihu pusťte také.

Za sebe mohu říci, že Bernard Minier odvedl naprosto skvělou práci. Tento technothriller vás naprosto dostane a myslím, že v průběhu poslechu se budete s nedůvěrou dívat na svůj chytrý mobilní telefon a budete přemýšlet, jestli by nebylo lepší se vrátit ke starému dobrému tlačítkovému mobilu. Oceníte vlastní soukromí.

V 17 hodinách a 36 minutách se přenesete díky hlasu pana Jiřího Schwarze do dechberoucího Hongkongu, města, které nikdy nespí. Města, které je prošpikované technologiemi a umělou inteligenci. Do města, které je stejně děsivé, jako je okouzlující.

Budete mít možnost vychutnat si příběh Moiry a jejího zaměstnavatele Minga, který se snaží, aby byli jeho zaměstnanci v bezpečí. Budete svědky děsivého mučení lidí, nad kterým zůstává rozum stát.

Audiokniha se poslouchala dobře, hlas pana Schwarze byl velmi příjemný, ale…. Je zde jedno ale. Domnívám se, že na audioknihu, alespoň pro mě, byl tento příběh možná moc komplikovaný. Názvy hongkongských ulic mi přišly všechny stejné, stejně jako jména Číňanů. Takže i když se příběh chýlil ke konci, nějak jsem stále nevěděla kdo je kdo. Ale přesto to neubírá nic na zajímavosti a promyšlenosti, jen se domnívám, že lidé, kteří se cítí lépe s knihou v ruce než se sluchátky v uších, by si měli kníhu spíše přečíst.

Ať si už zvolíte jakýkoliv způsob konzumace tohoto příběhu, jsem si jistá, že nebudete zklamaní.

Mě se příběh líbil moc. Užila jsem si to. Byla jsem napjatá a zvědavá. Každou novou kapitolou jsem podezřívala někoho jiného a snažila jsem se pospojovávat souvislosti.

No zkrátka to bylo skvělé a já vám mohu tento příběh doporučit v jakékoliv podobě.

Komentáře (0)

Přidat komentář