Můj bylinkový svět

recenze

Můj bylinkový svět (2020) / RenataP
Můj bylinkový svět

Můj bylinkový svět: Pozvánka do světa zelených přátel
Knižní pozvání Vládi Vytáska, které se neodmítá. Je bylinkář, přírodní šaman, pěstitel léčivých rostlin a lektor přednášek a bylinkových kurzů. Možná ho znáte. A potom pro vás bude celá kniha pohlazením a bylinkovou promluvou z jeho úst pokaždé, když ji otevřete. A pokud ho neznáte, tak pro vás možná to slovíčko „přírodní šaman“ získá i jiný rozměr. Spíše intuitivní člověk, který vidí v bylinkách přátele. Nic netlačí na sílu, bylinka, strom i keř jsou naši přátelé – možná vám ve své knize představí desítky, stovky bylinek, za kterými se později vydáte i do jiných knih, možná vám připomene tu zapomenutou vlastnost člověka: schopnost podívat se na svět kolem sebe, na zelené přátele jinýma očima. Mají svou energii, mají své životy, mají své vlastnosti, které se promítají nejen do těch léčivých a prokazatelných, ale i do těch jemných energetických. Rostliny a stromy na nás nějak působí.
Jasan je strom světla a slunce, jeho vláda je nad vodou – zkuste si postát pod jasanem a zeptat se ho, jak to… že je stromem světla a slunce a jak vlastně vládne vodě?
Já vím, že je to úplně jednoduchá věc, ale právě toto je to něžné cosi, co ve mne nejen tato kniha, ale celá osoba Vladimíra Vytáska probouzí. To staré, zapadané prachem, co dodává lidskému životu sounáležitost s tím, co roste kolem nás a co často už přehlížíme.
Tím snad víc, že nyní žijeme dobu, která stále méně dává smysl, tím raději se obrátíme k tomu, co máme v sobě a co nám smysl dává.
A tím více jsou potřeba lidé vyzařující takovou jednoduchou laskavost, jakou vyzařuje Vláďa Vytásek. Je pak skutečně jedno, o čem mluví, protože o tom mluví s přesvědčivým pocitem, že TOHLE tady dává smysl, to tu na světě od něčeho je – jen to vidět, jen to pochopit. Jen to nacítit a cítit. A žít s tím cítěním.

Závěrečné slovo si vzala Radka Svatošová, která společně s ním tvoří některé kurzy, ať už jednodenní nebo i malé bylinkové dovolené. Účastníkům to prý jde velmi k duhu, ta laskavá atmosféra se nedá popsat. Ano, z fotek ji nepoznáte. Můžete ji načerpat z několika Duší K, kde byl Vláďa hostem, nebo ve videích na Youtube, ale sama tuším, že osobní setkání je to, co vám dá životní zážitek.

Komentáře (1)

Přidat komentář

vlada7536
26.11.2020

Děkuji za krásné povídání o mé knížce