Můj bratr - první díl švédské románové trilogie

recenze

Můj bratr (2024) 4 z 5 / Kizuizi
Můj bratr

Za recenzní výtisk v rámci spoluprace děkuji Albatros Media

Jana Kippo jede domů navštívit bratra. Domů, kde na ní doléhají vzpomínky na poněkud zvláštní dětství. Ale jak zjišťuje, některé vzpomínky úplně vytěsnila, a ty se teď vrací v plné síle. Jana však zůstává a je rozhodnutá, že pomůže aspoň bratrovi...

Tohle je knížka, jejíž anotace naznačuje, že to nebude úplně jednoduché čtení. A ne, opravdu nebylo. Pro mne to byla taková menší "výzva", jelikož pod obálkou se neskrývá jen tak nějaký text.

Můj bratr je kniha syrová, místy hodně drsná, ale jsou tu i náznaky klidu, míru a lásky. Na stránkách se tu čtenáři nabízí dramatický příběh mladé ženy, která postupně vzpomíná na své dětství i dospívání, na rodinu a kamarády. Návrat do rodné vesnice a následně i nová práce, při které potká mnoho ze zdejších obyvatel, ji k tomu vyloženě vybízí.

Myslím si, že to nebude kniha pro každého, protože obsahuje velmi závažná témata, jako třeba závislosti nebo domácí násilí. A rovnou říkám, že místy je to opravdu velmi drsné vyprávění, ze kterého vám nebude úplně nejlépe. Ovšem tohle vše myslím v dobrém. Příběh jako takový je sice smutný, ale je zajímavý a rozhodně si zaslouží pozornost.

Tou zmiňovanou "výzvou" pro mne však byl styl, jakým je kniha psána. Věty jsou většinou strohé (což mi nevadilo), ale není zde použita vůbec interpunkce a velká písmena se objevují pouze na začátku nové věty, jako "bonus" jsou jména psána dohromady (křestní + příjmení). Jistě si říkáte, že to není nic tragického, ale to záleží asi na každém zvlášť. Já měla chuť koupit si tlustý červený fix a bojovala jsem s tím víc jak půl knihy. Upřímně to byl trochu šok a myslím si, že na začátku knihy by měla být informace, že text je takhle psán záměrně, že to není chyba tisku.
Možná že pro rodilého mluvčího, který zná jména a názvy, to nebude až takový oříšek, ale kdo ví...

Kniha Můj bratr vychází 29. 1. 2024 a rozhodně ji mohu doporučit každému, kdo má rád rodinná dramata a nevadí mu drsnější téma.

Komentáře (0)

Přidat komentář