Můj bratr je mimozemšťan

recenze

Můj bratr je mimozemšťan (2022) 4 z 5 / renulka16
Můj bratr je mimozemšťan

Příběh dvou nerozlučných bratrů. Ten starší není jako ostatní kluci. S trhavou chůzí, prudkými pohyby, pohlcený hrozným vztekem. Rodiče narážejí na lékařské diagnózy a na problémy se školní docházkou. Nikdo nedokáže pojmenovat, čím trpí. Mluví se o psychotickém dítěti, o autistických rysech.
Kdo je Samuel? Z jaké planety asi pochází?

Kniha je vyprávěním mladšího bratra. Celé to začalo v 80. letech. Jak už je jasné, jedná se o to, že ten starší bratr - Samuel má PAS. Bohužel v té době byl autismus ještě velká neznámá, takže většinou z toho vynili rodiče. Tyto děti automaticky posílali do ústavů, naštěstí rodiče Samuela tak neučinili.

Příběh zachycuje cestu o tom, jak si bratři k sobě hledali cestu. Jak je náročná starost o děti s touto poruchou. Jak je vidět, že ten mladší v lecčem předběhne toho staršího. Jak jsou změny pro ně náročné i když se jedná třeba jen o přemístění nějaké věci.

Je to útlá knížka, která má jednu kapitolu maximálně na 3 či 4 strany. Přesto je plná emocí a může pomoci najít odpovědi těm, kteří sami neví a tápou. Nebo možná zde odpovědi nenajdou, ale třeba to pomůže alespoň v tom, že si přečtou, že v tom nejsou sami a jak s tím bojuje zase jiná rodina.

Za knihu poskytnutou v rámci spolupráce, děkuji nakladatelství Pasparta, která vydává knihy zaměřené na PAS, psychologii či speciální pedagogiku. Najdete tam kromě beletrií, jako je tato kniha, taky plno odborných knih.


Můj bratr je mimozemšťan Můj bratr je mimozemšťan Florent Bénard

Příběh dvou nerozlučných bratrů. Ten starší není jako ostatní kluci. S trhavou chůzí, prudkými pohyby, pohlcený hrozným vztekem. Rodiče narážejí na lékařské diagnózy a na problémy se školní docházkou. Nikdo nedokáže pojmenovat, čí... více


Komentáře (0)

Přidat komentář