Mrazivý thriller ještě z mrazivějšího prostředí

recenze

Vlaštovky z Černobylu (2023) 5 z 5 / Miliarda
Vlaštovky z Černobylu

Občas bývají nahodilá setkání ta nejlepší a stejně jsem to měl já s knihou Vlaštovky z Černobylu na kterou jsem narazil čirou náhodou díky lokální knihovně.

Již čtení anotace napovídalo, že by mě mohla kniha bavit, nicméně její obsah předčil má očekávání.

Děj knihy se odehrává zejména v okolí Pripjati a přilehlých obcí, které byly nejvíce zasaženy výbuchem jaderné elektrárny Černobyl. A právě na místě havárie je vystavena mrtvola jistého Leonida Sokolova, syna ruského prominentního kriminálníka. Už samotná vražda, zasazená do velmi atypického prostředí dávala tušit, že Morgan Audic (začínající francouzský autor) bude dalším velmi talentovaným spisovatelem na poli detektivní literatury. Vše navíc vygradoval zjištěním, že na stejném místě byla před třiceti lety (přesně v den výbuchu jaderné elektrárny) nalezena mrtvola matky Leonida Sokolova.

Už od začátku knihy je jasně patrné, že díky prostředí do nějž je děj zasazen, nebudou Vlaštovky z Černobylu typickou detektivkou. A toto je dále podtrženo řadou odchylek od "klasického" detektivního schématu. Místo jednoho detektiva se v knize objevují hned dva, kteří však o sobě nevědí a vedou paralelní vyšetřování. Oficiální vyšetřování na ukrajinské straně vede policejní komisař Melnyk, čestný policista, který díky své poctivosti a morálce stěží přežívá v prostředí zkorumpované ukrajinské policie. Na straně druhé se pak objevuje ruský policista Rybalko, který má řadu démonů od alkoholismu, přes rozvrácenou rodinu po neustálou potřebu se rvát, který je najat Sokolovovým otcem, aby nalezl vraha jeho syna a toho následně usmrtil, za což má přislíbenou velmi štědrou finanční odměnu, kterou chce následně věnovat své rodině, neboť samotnému mu zbývá jen několik měsíců života.

A aby těchto "inovací" nebylo málo, celý děj se odehrává na pozadí válečného konfliktu na Donbase, který neustále prostupuje celou knihou a zásadně formuje jednání hlavních postav.

Kromě těchto netradičních prvků lze vyzdvihnout však i prvky tradičnějšího rázu. Během celé knihy na mě totiž dýchala velmi mrazivá a stísněná atmosféra, se zálibou jsem si pročítal charakteristiky jednotlivých postav, které byly mistrně vystavěné a formované právě událostmi spojenými s výbuchem Černobylu a oceňoval i fakt s jakou grácií si autor pohrál s motivacemi jednotlivých protagonistů, která byly vysoce uvěřitelné.

Samozřejmě jako v každé správné detektivce se po úvodní vraždě začnou přidávat další mrtvoly, které pojí jedna společné věc, a to, že je u jejich těla nalezen vycpaný pták. Čím jde pátrání hlouběji, tím je děj napínavější a tuto dynamiku nezkazí ani překvapivý fakt, že vrah je odhalen již v polovině knihy. Autor totiž namísto pátrání po vrahovi soustředil děj na odhalení jeho motivů a jeho chycení, což překvapivě velmi dobře funguje a znalost jeho totožnosti mě osobně zážitek z knihy nikterak nezkazila, spíše naopak.

Závěrem je třeba ocenit fakt, že hlavní hrdinové nejsou "nedotknutelní", jenž přežijí každou sebevíce nebezpečnou situaci, což je nešvarem mnoha současných krimi příběhů. Právě naopak, žádná z hlavních postav nemá "nic jisté" a její účinkování v ději může zčistajasna skončit a mnohdy se tak děje za značně překvapivých okolností.

Celkově mě Vlaštovky z Černobylu uchvátily a mohu tento mrazivý detektivní thriller doporučit všemi deseti a jen pevně doufat, že Morgan Audic bude svůj nepopiratelný literární talent dále rozvíjet a třeba hned v další knize posune svůj spisovatelský um ještě o stupínek výše, ačkoliv již nyní nasadil laťku nesmírně vysoko.

Komentáře (0)

Přidat komentář