Mělčina - australský thriller

recenze

Mělčina (2023) 3 z 5 / Kizuizi
Mělčina

Emma má vše co si přála - manžela, děti, úspěšné podnikání, velký dům. Zdá se tak, že jí nic nechybí, ale je to pravda? Protože nikdy nic není tak, jak to vypadá na první pohled, o čemž se sama Emma přesvědčí, když se přistěhují noví sousedi, kteří vypadají tak spokojeně...

Tahle knížka mě nalákala svojí obálkou, a i když anotace zní tak nějak "ohraně", říkala jsem si, že by to mohla být bezva napínavá oddechovka.

Mělčina má dobrý námět a čte se velmi svižně, já jí "přelouskala" za jeden večer. Děj se odehrává (aspoň částečně) v Sydney, což v knihách nebývá tak časté místo a prolog slibuje velmi napínavé čtení. Zní to skvěle, že? Bohužel ale musím říct, že zde má pozitiva končí. Chtěla jsem ještě něco pochválit, ale vůbec mě nenapadá co.

Jak jsem již zmínila, myslím si že námět je dobrý, bohužel je ale nevyužitý a ještě je naprosto přehnaný, nesympatické postavy tomu také moc plusových bodů nepřidávají. Hlavní postava, Emma (má vše co chtěla, sama si to vybrala, ale stejně jí to nestačí), tomu všemu vyloženě nasazuje korunu. Nejen že jsem jí od prvních stránek nechápala, v průběhu jsem z ní několikrát zešedivěla, ale na konci jsem jen žasla, jaká je to vlastně "hrdinka".
Několikrát jsem se zarazila i u jistých rozporů - např. pokud si vyberu muže, u kterého mě těší, že nelpí na hmotných statcích, pak jistě NEbudu žít v pětiúrovňové vile se služkou!
Autorka se tu snaží i upozornit na vážná témata (domácí násilí, drogy apod.), ale obávám se, že ani to se jí moc nepodařilo.

Přiznám se, že vlastně ani nechápu, co tím celkově chtěla autorka "říct", protože se mi to jeví, jako kdyby chtěla oznámit, že ženský jsou "blbky", který vlastně neví co chtějí. Pak jakoby se jí to rozleželo a rozhodla se z Emmy udělat super hrdinku, což mělo asi původní dojem smazat. Zcestná mi přijde i myšlenka, že je potřeba zachovat manželství když nefunguje, protože co by to na to řeklo okolí! (Ano jistě, je to myšlenka hlavní hrdinky, takže by mě to jistě nemělo překvapovat, ale stejně...)

Netvrdím, že je to to nejhorší, co jsem kdy četla, stejně tak věřím, že se někomu tenhle příběh bude líbit. Já už jsem toho v tomhle žánru ale přečetla celkem dost, a tak si dovolím říct, že u mne tahle kniha vážně nezabodovala. Bohužel.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Cosmopolis)

Komentáře (0)

Přidat komentář