Mělčina

Mělčina https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521443/bmid_melcina-Slw-521443.jpg 3 47 15

Emma má vše, co si kdy přála – úspěšného manžela Charlese, dvě krásné děti, vlastní firmu a luxusní dům v dobré čtvrti. Její dcerka Kiki jednoho rána před odchodem do školy umístí na svůj YouTube kanál video, ve kterém na pozadí nevědomky zachytila vraždu sousedky. Bezpečný život právě skončil. Charles sbalí rodinu a donutí je uprchnout na jachtě. Obává se, že vrah teď půjde po nich? Nebo ví o celé věci mnohem víc? Jejich zoufalý útěk vyvolává jen další pochyby a otázky. Dobrodružná plavba skončí na soukromém ostrově, kde se dějí hodně podivné věci. A Emma si uvědomí, že se i s dětmi ocitla v pasti uprostřed oceánu…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

The Shallows , 2023


více info...

Přidat komentář

cleopatra11
20.04.2024 3 z 5

Pěkný příběh , hodný k zamyšlení o sousedských vztazích. Ta nelogičnost hlavbí hrdinky mě až brala nervy...)))

oblakaknih
01.04.2024 2 z 5

Na Mělčinu mě nalákala její anotace, která slibuje napětí, akci a tajemství. Toho všeho bych se v knize patrně dočkala, nebýt toho, že mě zklamalo zpracování.
Ačkoli knize nechybí zápletka, vše je popsané příliš povrchně a čtenář se tak do vážnosti situace nemůže naplno dostat a s hlavní hrdinkou příběh prožít.
Postavy v knize jsou přesně těmi, na které krátce po dočtení zapomenete. Jsou příliš jednoduché, vztahy mezi nimi jsou jen těžko uvěřitelné. Hlavní protagonistka pak dělá samá nelogická rozhodnutí, těžko ale říct, jak bych se v její situaci zachovala já.
V příběhu mi chyběly jakékoli emoce. Hlavně v závěru knihy působila celá situace absurdně a věcně. Jako by se něco vážného vlastně ani nedělo. Pár nesrovnalostí se v příběhu také objevuje.
Kniha se sice četla dobře a rychle, označila bych ji ale za průměrný thriller, ke kterému se ve vzpomínkách určitě nebudu vracet.


Marekh
20.02.2024 4 z 5

Jedná se o thriller od australské spisovatelky. Kniha má 2 části. V první části se střídaly kapitoly ze současnosti a z minulosti. V druhé části se nacházely kapitoly jenom ze současnosti.

Hlavní postavou je mladá žena EMMA, která má vše, nač si vzpomene. Je koučka lidských vztahů. Za manžela má CHARLESE, který je velmi bohatý. Mají spolu 2 děti – KIKI A COOPERA. Jednoho dne natočí Kiki video a umístí jej na svůj YouTube kanál. Nevědomky zachytila vraždu sousedky. Následně Charles sbalí rodinu a donutí je uprchnout na jachtě.

Všechno bylo takové záhadné a do poslední chvíle jsem nevěděl, na čem jsem. Kniha se nečetla úplně špatně, ale více se mi líbila druhá část na ostrově. Nejsem si úplně jistý v závěru knihy, jestli to nebylo trochu „přitažené za vlasy.“

Kniha má pěknou obálku.

barbora6886
03.02.2024 5 z 5

(SPOILER) To závěrečné plavání na ostrov, když se bála žraloků a toho že porodí...... Šílený, měla jsem z toho úzkost. Tady jde přesně vidět, že žena pro svoje děti dokáže i nemožné!

micha-ella
06.01.2024 3 z 5

Přečteno mojí metodou - nejdřív minulost, potom současnost - a to se mi až do poloviny knížky velmi líbilo. Pomíchat časové linky byl naprosto pitomý nápad, který ničemu nepomohl, naopak. První část (tedy pouze kapitoly "před třemi měsíci" až dny) se mi zdála na pět hvězdiček, další pokračování houstlo, ačkoliv mi hlavní hrdinka připadala taky trochu pitomá. Ale ten konec! Bože, jak někdo v nakladatelství mohl schválit takovou blbost, takovou hovadinu - ať, tedy neopakuju slovo pitomost. Konec zkazil chatrnou realitu děje, a místo aby vyvrcholení ohromilo, musela jsem se mu smát. Škoda.

Rosse
02.01.2024 4 z 5

Pro Holly Craigovou je kniha debutem. Dle mého názoru velmi povedeným!
Kniha je plná lží, intrik, tajemství a zvratů.

Emma na první pohled vypadá jako křehká květinka, ale nakonec se z ní vyklube silná žena, která se před ničím nezastaví. Udělá vše pro to, aby zachránila své děti.

Díky krátkým kapitolám se kniha četla téměř sama. Navíc má čtenář tendenci číst neustále dál a dál.

Co nemusí všem vyhovovat je styl vyprávění - kapitoly jsou střídavě z přítomnosti a "o tři měsíce dříve" apod. Postupně se tak odkrývají všechny otevřené otázky.

Místy se zdá kniha zdlouhavá. Je to tím, že dost pasáží bylo na můj vkus zbytečně "rozvleklých". Určitě bych v tomto směru ubrala.

Jinak byla kniha natolik napínavá, že si udržela mou pozornost až do konce a já se už teď těším na autorčinu další knihu. Doufám tedy, že nezůstane pouze u jedné. Dle mého názoru má dobře našlápnuto! :-)

nela3812
17.12.2023 2 z 5

(SPOILER) Autorka přišla se zajímavým námětem, na který mě nalákala především anotace. Ale zpracování bohužel nedosáhlo mých očekávání. Příběh se až příliš vlekl a měl mnoho prázdných míst.

Od thrilleru očekávám v první řadě napětí a to je již první kámen úrazu tohoto příběhu. Bohužel je děj velmi vleklý a stále dokola se točíme v myšlenkám Emmy, hlavní hrdinky. V okamžiku, kdy konečně získáváme trochu toho napětí se pro změnu příběh začíná stáčet do dost podivných vod. Vše je nedořešené, nevysvětlené a závěr silně přitažený za vlasy. Pozor spoiler: Vysvětlete mi, jak uplave těhotná žena 5km ve chvíli, kdy zrovna rodí a ještě k tomu táhne dospělého chlapa a 2 malé děti na nafukovacím lehátku. Vím že člověk v návalu adrenalinu dokáže ledacos, ale tohle?

Bohužel ani hlavním hrdinům příběhu nebylo možné fandit. Ze začátku tu máme 2 rodiny z bohatého předměstí, jejichž životy téměř splývají dohromady a bylo obtížné rozlišit, o kom je zrovna řeč. Ve chvíli, kdy tyto řady prořídli jsme si však vůbec nepomohli. Emma, hlavní hrdinka, se ve svých myšlenkách neustále točí kolem kariéry a svého manžela. Poté co vše "vyvrcholí" ho silně nenávidí, ale cupitá si k němu pro cokoliv a kdykoliv. Pro mě to bohužel byla jen naivní kravička. Nikoliv hrdinka, které bych fandila nebo ji nenáviděla. Nedokázala jsem si k ní vytvořit pouto, stejně jako k ostatním. Jejich děti jsou - mluví a přemýšlí spíše jako puberťáci než děti. O manželovi se ani zmiňovat nebudu - vím o něm míň než nic...

Sem tam je příběh zajímavý a musím autorce pochválit popis prostředí. Čtenář má opravdu pocit, že se na ostrově či v jejich domě ocitá společně s hlavními hrdiny. Ostrov a všechny jeho části a skulinky budu mít v paměti ještě dlouho.

Hodnocení: 2/5 - za sebe nedoporučuji

stesti.s.knihou
20.11.2023 2 z 5

Mělčina mě velmi zaujala anotací, ačkoli hodnocení nebyla až tak závratná.
Hlavní hrdinka Emma, máma dvou dětí a žena úspěšného manžela, má na první pohled vše - krásnou rodinu, bohatého muže, život plný pozlátka a štěstí. Jednoho dne však nastane zlom - její dcera Kiki na svém YouTube kanále zveřejní video, které shodou okolností zachycuje vraždu sousedky. A co je nejhorší - vrah vypadá jako Emmin manžel. V tu ránu se poklidný rodinný život mění v úprk, zároveň se postupně odkrývají střípky z manželova života, o kterých Emma neměla tušení. Rodina nastupuje na jachtu a pluje na soukromý ostrov ve snaze vyhnout se lidem, kteří po nich pátrají, Emma se snaží chránit děti před manželem, který vůbec není tím, kým si myslela.
Zápletka zajímavá, ale zpracování nic moc.. Chybělo mi podrobnější vysvětlení toho, co se vlastně stalo, čím se Emmin manžel zabýval, vyvrcholení až moc nereálné a romantická linka v průběhu to nezachránila už vůbec :D Cením naopak dějovou linku, kdy rodina pluje na jachtě a jsou společně zavření na malém prostoru s člověkem, jehož chování se mění z minuty na minutu, to bylo slušné drámo :)

JezinkaJ
19.11.2023 1 z 5

Ztráta času.
Emma neuvěřitelná postava ze všech úhlů, Mirek Dušín non plus ultra a současně i snob, sobecká manželka, zpovykana panička...
Celkem mě dostalo, že v krizi a zivotohrozujici situaci postrádala v ledničce mandlové mléko. A nebyla v tom vtipná nadsázka Agenta 007, ale upřímný povzdech rozmazlene blbky.
Ráda jsem se s ní rozloučila.

zazvorka
14.11.2023 2 z 5

Zápletka plná dramatických událostí mě ponechala zcela v klidu. Pokud se objevila nějaká emoce, tak údiv nad některými nápady Emmy. Osoba, která údajně úspěšně radí druhým, si rozhodně nedovedla poradit sama a místy postupovala skutečně nerozumně. Když už jde skutečně do tuhého, být nespokojená s tím, že mi Charles nesbalil make-up a chléb je k dispozici pouze bílý - tak to byly jen takové perličky.
Nelíbilo se mi to. Jako špatný film - ploché, křečovité postavy, mizerný scénář a hlavní hrdinka stála za starou belu.

Danago
13.11.2023 5 z 5

Velice zvláštní thriller , který na mě působil místy dost tísnivě. Kniha začíná v momentě kdy manžel odplouvá se svou ženou a dětmi . Čtenář hned vycítí že tady něco nehraje. Děj se odvíjí ve dvou časových linkách teď a v nedaleké minulosti. Takže sledujeme či se s rodinou děje teď a zároveň se dovídáme, co této situaci předcházelo. Jak Ema žila se svou rodinou a co způsobilo přátelství se sousedy. Kniha má pomalejší rozjezd za to dej postupně graduje až do neuvěřitelného konce. Autorka brilantně vykreslila tísnivou atmosféru jak na lodi tak na moři. Opravdu jsem měla pocit ,
že to prožívám já sama. Navíc Ema je těhotná porod se blíží a žádná pomoc není v dohledu. Jak toto může dopadnout? Netušila jsem do samého konce.
Upozorňuji, že nad věrohodnostní jsem se raději nezamýšlela, nevím jestli by to všechno mohla Ema vydržet, ale no kdo ví.
Přikláním se k názoru , že tento thriller zasáhne především ženy.

intelektuálka
02.11.2023

Emma má všechno ?

Tak to jsem si rozhodně nemyslela - možná disponuje hmotnými statky ....
Ale žije ve vztahu, kdy jsou si partneři lhostejní - žije pro svoje děti ....

Noví sousedé zamotají jejím životem - a ona se ocitá na nechtěném útěku ....
Ovlivněna nedůvěrou ve svého muže musí hledat cestu, jak ochránit děti ....

Nebyl to hezký příběh - nerada čtu o mužích, pro které je žena nerovnocenný tvor ....

Ovšem pozadí daleké Austrálie mne zaujalo ....i když tento příběh se mohl klidně odehrát i v jiné lokalitě ....

Bylo to napínavé - tak 3,5 hvězdiček.

ArwenAragorn
29.10.2023 4 z 5

80%
...Vidím Ariellu v tom jejím slaměném klobouku, zachumlanou do nepromokavého pláště, gumáků a pruhované šály, jak trhá na záhonu zeleninu, která od doby, kdy ji před třemi měsíci zasadila, úžasně vyrostla. Pak se ale na levé straně obrazovky něco pohne a můj mozek se snaží pochopit, co oči vidí. Je to muž v kukle, cílevědomě kráčí k Arielle se zdviženou rukou, v níž drží zbraň namířenou přímo na ni. Držím se za pusu, nedokážu ale odvrátit zrak. Děsí mě to a současně zvrhle přitahuje. Muž se k Arielle připlíží zezadu a...pak střelí mou kamarádku do hlavy.
_______________________________________________________________________________
Psychologický thriller, odehrávající se v Sydney, na lodi a na ostrově. Je poměrně napínavý a akční, ale současně dost nepravděpodobný. Tu nepravděpodobnost neřeším, já jsem si tento vzrušující příběh celkem užila a k přečtení ho doporučuji. Souhlasím zároveň s Moudd, že je určený spíše ženám.

mysterygirl
05.10.2023 5 z 5

Moc se mi to líbilo .Začátek pomalejší ,ale potom jsem napětím skoro ani nedychala

Moudd
11.09.2023 4 z 5

Podle mě spíš takový psychothriller pro ženy.Děj probíhá na 3 místech - v Sydney,na lodi a na ostrově. Přítomnost se střídá s nedalekou minulostí. Celkem čtivé,docela mě bavilo,ale ten konec hodně ujetý......

Štítky knihy

thrillery jachty

Autorovy knížky

Holly Craig
australská
2023  68%Mělčina

Kniha Mělčina je v

Přečtených62x
Knihotéce69x
Chystám se číst75x
Chci si koupit12x
dalších seznamech4x