Mamma Mia pro náctileté v knižní podobě

recenze

Dej tomu šanci (2023) 4 z 5 / Suzanne
Dej tomu šanci

Millie Priceová nikdy nepoznala svou matku a nic o ní neví. Má šanci ji najít, když se na starém blogu svého táty dočte o třech ženách, s nimiž se vídal v době jejího početí. Millie si vždycky přála hrát hlavní roli v muzikálu Mamma Mia!, ale nikdy by ji nenapadlo, že nechtěně rozehraje vlastní verzi: Millie Mia!

Millie se dostala na prestižní muzikálovou přípravku v Los Angeles. Má to ale háček: neřekla o tom tátovi, který jí nechce pustit studovat na druhou stranu země. Kdyby našla svoji matku, tak by třeba pochopila emoce, kterým nerozumí a nedokáže je zpracovat, a možná by jí máma pomohla přemluvit tátu, aby ji nechal studovat v Los Angeles.

Problém je v tom, že při pátrání po mámě omylem získá stáž v prestižní talentové agentuře. O tu se ale dělí se svým úhlavním nepřítelem Oliverem, kolegou z dramaťáku ve škole. Millie s Oliverem jsou zarytí rivalové a neustále se hádají a trumfují. Millie má navíc podezření, že to byl právě Oliver, kdo v loňském roce zařídil, aby nedostala hlavní roli ve školním muzikálu. A taky jí nechce prozradit, jestli budou ve čtvrťáku hrát její milovanou Mamma Miu! Jenže během stáže postupně zjišťují, že zvládnou spolupracovat a že si vlastně docela rozumí...

Millie se chce stát slavnou muzikálovou zpěvačkou a má k tomu skvěle našlápnuto, protože je talentovaná, ambiciózní a cílevědomá. Sama přiznává, že jako správná muzikálová herečka je teatrální a někdy se chová jako primadona. Také je loajální kamarádka, miluje svého tátu a tetu a ráda prosazuje změny ve prospěch většiny. Tvrdě dře, pere se se spoustou emocí, kterým nerozumí, a trpí pocitem, že není dost dobrá. Jak by mohla, když nebyla dost dobrá ani pro vlastní mámu? Millie je hrdinka, ke které je zpočátku těžší si najít vztah, ale po padesáti stranách se začne ukazovat komplexnost její postavy a pak už jí budete fandit.

Emma Lordová píše neuvěřitelně čtivě a chytlavě, takže se od knihy nedá odtrhnout. Já ji přečetla na jeden zátah a šla kvůli ní spát ve dvě ráno. Dej tomu šanci přináší spoustu vtipných momentů i nejrůznějších vztahů nejenom romantických, ale i přátelských, kolegiálních a rodinných. Tato kniha patří mezi slow burn romance - pro někoho možná bude ten vývoj vztahu až moc pomalý, protože si na romantiku musíte počkat skoro na konec knihy. Ale vyřešení dramatu kolem Milliiny matky je poměrně nečekané. Emma Lordová nenápadně do textu zakomponovala i vážnější témata jako jsou úzkosti, přílišné nároky na sebe a pocit, že pro jednoho z rodičů nejste dost dobří a co to s vámi udělá. Na druhou stranu ukazuje harmonické rodinné vztahy, kdy si dítě uvědomuje, že je milované, přijímané a podporované. Taky se mi líbilo, že i když je Millie hlučná, teatrální a je jí všude plno, tak jí nikdo neříká, aby se krotila nebo změnila, ale všichni ji berou takovou, jaká je.

Dej tomu šanci je taková knižní verze slavného muzikálu Mamma Mia! pro náctileté. Z toho vyplývá, že se nejedná o realisticky pojatý příběh a konec je značně sluníčkový a pro někoho možná i přeslazený. Dej tomu šanci je prostě vtipná a čtivá knížka, která vás rozesměje a pohladí po duši. České vydání se navíc pyšní krásnou, barevnou obálkou od Barbory Žižkové alias Brabikate a podařeným překladem Anežky Dufkové. Takže za mě se tohle povedlo a doporučuju nejenom milovníkům muzikálu Mamma Mia! Od autorky u nás už vyšlo Co se stalo na Twitteru, které jsem si po dočtení této knihy opatřila a těším se, až se do něj pustím. Stejně jako do čehokoliv dalšího, co u nás od Emmy Lordové vyjde.

Komentáře (0)

Přidat komentář