Malé zázraky

recenze

Příběh akvamarínu (2023) 5 z 5 / Kikina182
Příběh akvamarínu

Jasmína žije rutinním životem, ten je však narušen, když se její teta zraní a musí za ní převzít úklid kostela. První den se setká s Joachimem, který tvrdí, že pochází z roku 1863. Něco takového ale není možné. Jasmína má za to, že se buď jedná o vtip, nebo začíná bláznit. Ale co když je to pravda? Joachim však není jediná změna v jejím životě. Její matka má nové nájemníky, starší pár se synem Oskarem. Ten o sobě sice netvrdí, že je z minulosti, ale pro Jasmínu je stejně velkou záhadou jako Joachim.

Miriam Blahová píše krásně. Hned na začátku jsem se začetla, a i když se kapitoly v některých případech odehrávaly rychleji, než by se mi líbilo, vůbec ničemu to nevadilo. Autorka měla tempo příběhu pod kontrolou, takže nechyběly žádné důležité informace ani popisy. A neměla jsem ani fantomový pocit, že by něco takového chybělo, což se mi občas u rychlejšího sledu děje stává.

Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách. Většina kapitol se odehrává v přítomnosti z pohledu Jasmíny. O dost míň kapitol se pak odehrává v minulosti z pohledu Joachima. Osobně bych určitě uvítala, kdyby kapitol z pohledu Joachima bylo víc, ale rozhodně nemůžu říct, že by tam z hlediska příběhu nějaká chyběla.

Jedná se především o romantickou knihu, ale nechybí ani historický a fantasy prvek. Romantická linka se milíbila, ale hrozně moc jsem nadšená z té historické části. Dozvěděla jsem se zase něco nového a autorka to podala poutavě. A hrátkami s časem nikdy nepohrdnu.

V knize jsem narazila i na pár dalších témat, které bych v ní vůbec nečekala. Rozhodně se jednalo o příjemná překvapení, a jelikož chci, aby to byla překvapení i pro vás, nebudu spoilerovat. Ale možná bych vám mohla alespoň prozradit, že nakonec je příběh ještě o něčem mnohem větším, než je jen Jasmínin milostný život.

Postavy jsou krásně popsané a v případě Jasmíny a Joachima jde autorka víc do hloubky než u ostatních. Všechny postavy jsem si oblíbila, jelikož na mě působily neskutečně sympaticky. Jediný problém jsem měla v několika případech v poslední třetině knihy s chováním Jasmíny. Byla nerozhodná, ale tím stylem, že svůj názor měnila během vteřiny.

Příběh akvamarínu je nádherná kniha, ve které se mísí mnoho žánrů a témat. Pokud hledáte něco oddechového, zajímavého a zároveň originálního, určitě vám ji mohu doporučit. Já ji rozhodně nečetla naposledy a brzy se určitě pustím i do autorčiny prvotiny Příběh slunečnice.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji autorce Miriam Blahové.


Příběh akvamarínu Příběh akvamarínu Miriam Blahová

Jak daleká cesta vede k tomu, kdo je nám nejblíž? Rutinní život Jasmíny, která bydlí s matkou a marně hledá práci, může změnit snad jen zázrak. Je jím příchod Oskara, který se přistěhuje do její blízkosti, nebo tajemný Joachim, kt... více


Komentáře (0)

Přidat komentář