Má řeznice z Malé Barmy prsty i v dalším případu?

recenze

Řeznice z Malé Barmy (2021) 5 z 5 / cornetka
Řeznice z Malé Barmy

Inspektor Barbarotti se po nepříjemné rodinné události vrací do práce. Pro začátek dostává k opětovnému prošetření případ starý již několik let, v němž zmizel na motorce jedoucí Arnold Morinder. Ten žil s Ellen, která byla před mnoha lety odsouzena za vraždu manžela, díky které dostala přezdívku řeznice z Malé Barmy. Jak se Barbarotti těmito případy a víc a víc zabývá, zdá se mu, že oba jsou navzájem propojené a tak začne hledat spojitosti. Pustí se tedy do vyšetřování a snaží se přijít na to, co se vlastně stalo. Podaří se mu spojit se všemi lidmi, kterých se případy týkají, jen Ellen se mu, jak se zdá, vyhýbá. Nakonec se mu to podaří a i přes jisté potíže se s Ellen sejde.

Barbarotti není jen nudný vyšetřovatel, ale poznáváme ho i z jeho lidské stránky. To, že přišel o manželku, ho velmi poznamená a tak se zpočátku snaží každý den bez ní alespoň přežít a to i kvůli dětem, o které se musí postarat. Stále věří a čeká, že k němu milovaná manželka promluví nebo se s ním spojí jiným způsobem. Promlouvá i k hospodinovi a tak se knize objevuje částečně i otázka víry a náboženství.

Nesmím opomenout na Barbarottiho kolegyni Evu Backmanovou, která je zároveň rodinnou přítelkyní a která prožívá také nelehké období. S Barbarottim se ale znají už léta a tak ví, co od sebe můžou čekat a že se můžou na sebe spolehnout - to jim oběma pomáhá.

Svou roli tu má také Ellen. Postupně se dozvídáme, jaký měla s manželem život, kterému nebylo cizí fyzické násilí a jak Ellen se synem trpěli v jeho přítomnosti. Zjišťujeme, jak to tehdy bylo s vraždou Ellenina manžela - věřte, že budete určitě překvapeni stejně jako já.

Celkově se jedná o další pěknou severskou krimi, která se čte sama a jedním dechem. Barbarotti mi byl sympatický právě díky tomu, že si dokázal přiznat, jak mu manželka chybí a že se snažil tak nějak alespoň kvůli dětem fungovat. Děj se pěkně vyvíjel a nečekané zvraty přišly vždycky právě včas, aby mě kniha bavila ještě víc. Za mě určitě doporučuji!

Komentáře (0)

Přidat komentář