Liz Nugent, Hádanka jménem Oliver

recenze

Hádanka jménem Oliver (2018) 5 z 5 / Daysy
Hádanka jménem Oliver

Na Hádku jménem Oliver jsem si předem vůbec nečetla žádné ohlasy a recenze. Nevím proč, zaujala mě jednoduše pouze podle anotace, která vlastně ani nic moc neříká a měla jsem najednou chuť si ji přečíst. Liz Nugent už nějakou chvíli znám a četla jsem její knihu V úkrytu (recenze zde). V úkrytu byla výborná kniha! Ale Hádanka jménem Oliver je ještě lepší! Paradoxně je Hádanka jménem Oliver autorčina prvotina, ale stejně mě zaujala ještě víc, než právě V úkrytu.

Oliver Ryan má na první pohled dokonalý život. Je ale tak trochu podivín. A my se v celé knize postupně dozvídáme, proč tomu tak je. A taky proč tak surově jednoho dne napadl svoji manželku Alici. Co udělala tak strašného, že ho vyburcovala k takové agresivní reakci? Už tady jako čtenář zpozorníte a dojde vám, že to nebude jen tak obyčejný výbuch.

Brzy se v dalších kapitolách podíváme opravdu hluboko do minulosti, což mě na knize bavilo nejvíc. Kniha má opravdu hodně postav, z nichž každá vypráví kousek příběhu ze svého pohledu. Tohle u knih naprosto miluju. Dává to příběhu pestrost a ani na sekundu se nenudíte, protože je to jako tisíc malých střípků a příběhů v jednom. A tady ty příběhy obsahují spoustu různých lidských osudů za posledních padesát let. Hádanka jménem Oliver je tak velice čtivá kniha.

Nechce se mi tu ale vůbec nějak víc rozebírat děj. Po dočtení se mi sice chce o knize pořád a pořád mluvit, protože opravdu je o čem a jsem z ní nadšená, ale spoilery do recenzí nepatří, proto vám jen řeknu - směle do toho!

Je to výborný psychologický thriller a autorka má skvělé schopnosti přesně pro psaní tohoto žánru, protože vše umí do detailu rozebrat, zaujmout čtenáře a vtáhnout ho do děje. Zároveň ale dokáže docíilit toho, že i když do příběhu vsadí spoustu postav a spoustu různých detailů, čtenář se v nich neztrácí, ale spíš naopak, vše mu postupně dává smysl a čtení a spojování souvislostí jde jako po másle. Mě osobně Liz Nugent opět fascinovala.

Komentáře (1)

Přidat komentář

jana14
14.12.2019

Plně se ztotožňuji s recenzí. Chápu,že čtenáře akčních thrillerů mohla kniha zklamat, ale pro mne to byla příjemná změna. Kéž by takových knížek bylo víc!