Láska kolo přenáší

recenze

Svět podle Naly (2021) 5 z 5 / katy238
Svět podle Naly

Když Dean vyrazil jednoho dne po překvapivě rychlém rozhodnutí na kole kolem světa se svým dobrým kamarádem, nebyl to nejlepší začátek cesty. Životu, jaký vedl, se mu ujet nedařilo, a i když byla jeho rodina z cesty nadšená, on sám cítil, že se nechová tak, jak si při přípravách na cestu předsevzal. Chtěl ujet životu končícím pravidelně v baru a nesmyslnosti a dvě kola mu měla pomoci dostat se od něj co nejdál.

Okolnosti jej oddělily od jeho přítele, který nakonec cestu vzdal a vydal se i v životě jinam. Dean vytrval a konečně se dostal do tempa po předem nalinkované cestě na kterou se těšil, tvrdě dřel a která mu měla pomoci najít další životní směr.

Nemýlil se a v Bosně ten směr našel. Náhlý, naléhavý a naprosto jasný.

Malé a slabé mourovaté kotě, které uprostřed pustiny prostě bylo. Proti všemu, co mělo dávat smysl se v nehostinném kraji nacházelo kotě. Dean zpozorněl. Bylo mu naprosto jasné, že vnější podmínky malé zvířátko nemá šanci dlouhodobě přežít a sám sebe se ptal, jak vůbec zvířátko zvládlo přežít až do oné chvíle, kdy jej spatřil. Vystoupení z komfortní zóny bylo rychlejší, než čekal.

Ne, že by s komfortní zónou měl Dean jakýkoliv problém, ona sama cesta na jízdním kole kolem světa je dennodenní kotrmelec na všechny strany, ale jet na kole pod otevřeným nebem s kotětem, to je úplně jiná liga. Nadešel čas se rozhodnout.

Kdo sleduje Deanův instagramový účet, YouTube kanál a jeho charitativní aktivity a mnoho dalších zdrojů a kanálů, že ví, jak to dopadlo a vzhledem k tomu, že existuje tento úžasný cestopis, který je ale více než průvodcem po krásách dalekých krajů deníkem dobré vůle napříč kontinentem. Dean procestoval velký kus Evropy a cestou pochopil, co vidí kolem sebe a že nedokáže být pouhým divákem. Kočička, kterou pojmenoval Nala, totiž nebyla zdaleka jediné zvíře, kterému pomohl nebo inicioval pomoc na správná místa. Zvířecích sirotků posbíral na cestách o dost více, a i když bohužel nemá každý příběh šťastný konec, Dean ve své skotské povaze neměl sklony ke snadnému opouštění cílů. Naopak. Každý neúspěch, nezdar nebo kopanec pro něj byl impulsem udělat více.

Navíc skrze sociální sítě začal Dean upozorňovat na problémy, které viděl na vlastní oči. Dokázal přes Instagram nasměrovat velkou finanční pomoc mnoha dobrovolníkům pomáhajícím opuštěným zvířatům v opravdu těžkých podmínkách. Sledoval těžkou situaci uprchlíků před válkou v Řecku. Snažil se odklízet odpadky na plážích. To vše s Nalou po boku.

Zdá se Vám, že se jedná o popis života jednoho moralizujícího Skota, který náhle začal rozdávat moudra? Vůbec ne! Dean ve svých vyprávěních pouze konstatuje a prosí. Zkuste se zamyslet a dát něčemu šanci. Nemusíte. Ale stojí to za to. Navíc vymýšlí další a další možnosti, aby kdokoliv na světě mohl pomoci.

A přitom cestuje, filmuje, přidává fotografie a videa na sociální sítě a propojuje celý svět. Ukazuje krásná místa, poznává zvyky a hlavě báječné lidi, a to vše s Nalou po svém boku. Právě Nala je tím spouštěčem, který dodá Deanovi další chuť objevovat, něco dělat, a přitom stále přemýšlet, zda je další úsek cesty dobrý i pro Nalu. A vedle toho všeho se stává celosvětovou internetovou star.

Tedy spíše Nala. Jeho instagramový účet po Nalině objevení získává náhle tisíce sledujících a Dean si uvědomuje tu odpovědnost. Tato další rovina knihy, přemýšlení nad sociálními sítěmi a jejich přesahem je velmi zajímavá a Deanovy úvahy jsou v tomto směru skvělé. Nakonec udělá to nejlepší, co může a všechny své sledující otevřeně žádá o podporu tam, kde je aktuálně třeba pomoci.

Své sledující potkává i v reálném světě a ti neváhají mu pomoci v nouzi. A to vše odstartovalo jedno opuštěné mourovaté kotě v bosenské pustině, kterému zachránil život. Deanovo dobrodružství, které mimochodem stále pokračuje, je neuvěřitelným důkazem lidské vůle dokázat to nejlepší, co je v každém z nás. Dean se dokázal vymanit ze svého života, ve kterém necítil cíl ani směr do pozice celosvětově známého influencera, který propaguje pomoc těm nejslabším.

Kniha je neuvěřitelně nabitá optimismem a vůlí pomáhat a už po přečtení několika kapitol vezmete do ruky telefon a začnete na sítích hledat další kapitoly Deanova a Nalina příběhu. Deanova dojemná láska k Nale udává směr jeho jízdy na kole a neváhá se kvůli ní vzdát i velkého snu, se kterým na svou výpravu kdysi vyjížděl. A nelituje. S Nalou se totiž dostal mnohem dál.

Do srdcí tisíců lidí, kteří neváhají sledovat jejich příběh a fandit jim na každém kilometru.

Neváhejte se vydat s Deanem a Nalou po projížďce Evropou na kole a věřte, že se na mnoho věcí už nikdy nebudete dívat jako dřív.

Jak se to stalo i Deanovi.

Komentáře (0)

Přidat komentář