Láska i nenávist na ledě

recenze

S láskou, Lukov (2021) 4 z 5 / Suzanne
S láskou, Lukov

Jasmine Santosová obětovala celý svůj život pro jediný sen – vyhrát v krasobruslařských závodech. Jenže teď je jí dvacet šest, nikdy nestanula na stupni vítězů, její krasobruslařský partner se na ni před rokem vykašlal a všichni naznačují, že je možná načase pověsit brusle na hřebík a stát se trenérkou… Jenže Jasmine se nikdy nevzdává, a nehodlá to udělat ani teď.

A pak přichází ta nejmíň čekaná nabídka ze všech – Ivan Lukov, legendární, medailemi ověnčený a všemi milovaný krasobruslař, chce, aby se na následující sezónu stala jeho krasobruslařskou partnerkou. Má to jeden háček – ti dva si nemůžou přijít na slovo. A když už na něj přijdou, tak je to vždycky urážka nebo nadávka. Může takové podivné partnerství vůbec fungovat? A přinese Jasmine konečně vytoužené vítězství?

Jasmine není na první pohled žádné zlatíčko. Je arogantní, tvrdohlavá, výbušná, má pěkně prořízlou pusu a pro urážku nebo nadávku nejde daleko. Taky se ale nevzdává, tvrdě dře a nenechá nikoho, aby s ní vyjebával. Pod její temperamentní a drsnou náturou se ale skrývá žena, která z celého srdce miluje svou rodinu, chrání slabší a nesnáší nespravedlnost a šikanu. A ještě pod tím vším se skrývají hluboké pochybnosti o sobě samé, o svém talentu a trápí ji, že kvůli krasobruslení zanedbávala svou rodinu.

Ivan Lukov je krásný, slavný, chladný krasobruslař, kterého všichni považují za zlatíčko a zbožňují ho. Jasmine nechápe, kde na to chodí, protože pro ni má už roky jen a jen urážky. Jenže postupně zjišťuje, že v Ivanovi se toho skrývá víc, než by ji kdy vůbec napadlo…

Mariana Zapata pro román S láskou, Lukov zvolila podobné prvky a koncept jako ve svém nejslavnějším románu Kulti. Sportovní prostředí (v Kultim to byl ženský fotbal, tady je to krasobruslení v kategorii sportovních dvojic), chlapa, co se na první pohled chová tak trochu jako kretén, talentovanou hrdinku, která zatím nevyužila potenciál, a velmi pomalý vývoj vztahu mezi hrdiny – od počáteční nenávisti, přes opatrné porozumění, přátelství až k romantickým citům. A stejně jako v Kultim to bezvadně funguje.

Miluju krasobruslení, sleduju ho už víc než dvacet let a je to jediný sport, ve kterém se vyznám. Na ledě tu strávíme dost času, autorka se věnuje kromě budování vztahu mezi Jasmine a Ivanem taky tomu, aby čtenáři představila tenhle krásný sport, který na první pohled vypadá tak jednoduše, a přitom je tak neskutečně náročný a nebezpečný. Kromě toho se také dotýká i vážnější témat, jako je Jasminim komplikovaný vztah s otcem, její pocity nedostatečnosti a sklony k depresivním stavům nebo lehce naťukává i odvrácenou stranu slávy.

Pořád se ale jedná o oddychovou slow-burn romanci, která vás pohladí po duši, rozesměje vás, přečtete ji na jeden zátah, případně prolomí i čtecí krizi, pokud vás zrovna něco takového trápí, a dost možná se v ní občas i najdete. A Ivan, ach… co k tomu dodat. Ivana Lukova si prostě musíte zamilovat. Jedinou výtkou, kterou ke knize mám, je ta, že tentokrát je tu romantiky snad ještě méně než v Kultim nebo v knize Rytmus, já a Malychin. A to už jí v obou zmíněných knihách bylo málo.

Pokud se vám líbil Kulti, tak se vám bude líbit i S láskou, Lukov. Pokud vám Kulti nesedl kvůli ženskému fotbalu a máte rády krasobruslení, tak tohle bude přesně pro vás. Pokud jste si ale nesedly s autorčiným stylem a dost otevřeným a místy až drsným smyslem pro humor, tak S láskou, Lukov nezkoušejte. Tohle je totiž Mariana Zapata, tak jak ji známe – a se vším, co já na jejích knihách naprosto zbožňuju. Takže já jsem z knihy S láskou, Lukov nadšená, a i když Lukov milovaného Kultiho nepřekonal, tak mu opravdu zdárně šlape na paty :)

Za poskytnutí reading copy děkuji Albatros Media. Kniha vyjde 6. 5. 2021.

Komentáře (0)

Přidat komentář