Lapeni by Nikola

recenze

Lapeni (2023) 3 z 5 / obedova.pauza
Lapeni

"Don´t lie to me."
"Or what?"
"Better you don´t find out."


Vcelku jednoduchý příběh o tom, jak "kapitán" Hook svede Petru Panovi jeho milovanou dceru Wendy. Má s ním totiž nevyřízené účty a právě sladká a nevinná Wendy se má stát prostředkem jeho pomsty...co totiž ublíží otci víc, než když zkazíte jeho "malou" holčičku?

Kniha je zasazená do moderní doby a "mafiánského" podsvětí amerického Massachusetts, kterému vládne jistý Roofus a jeho věrný stín James zvaný Hook. Na scéně se ale právě objevil nový hráč a tím není nikdo jiný než Peter Michaels, známý businessman a také člověk zodpovědný za smrt Jamesových rodičů. A protože Peter má dceru, která se úplnou náhodou rozhodne nakráčet do baru, který Hook vede, využije příležitost a mladičkou naivní Wendy se rozhodne svést.

Údajně se nejedná o žádný retelling, ale v tom případě mohla autorka vybrat jiná jména hlavních postav a ušetřit nás Hookovi averze na tikání hodinek. Každopádně se jedná další klasický "smutt", který mi přišel bohužel až trochu moc "BEZDUCHÝ" a k závěr zbytečně překombinovaný.

(SPOILER ZONE ->)

Hele já vám ten smutt nechci kazit, všichni víme, že je to takové moje "guilty pleasure" ale tohle bylo zase až trochu moc přitažené za vlasy.
Takže, máme tady chlápka, který se jmenuje James...tak trochu vede klub, ale vlastně spíš se svým šéfem/mentorem řídí prodej drog (vílího prachu) a protože jeho oblíbenou metodou, jak z někoho dostat odpovědi je pomocí nože ve tvaru háku říká se mu Hook....a bydlí na lodi, takže je to vlastně kapitán.
A pak tu máme Wendy. Ta se právě přistěhovala za svým otcem a bratrem, protože otec se po smrti matky stáhnul do sebe a bratrovi nevěnuje dost času. Ona jako správná sestra se rozhodla zakročit....nicméně otec je zaneprázdněný muž, a tak na své ratolesti moc nedbá a místo tomu se dál věnuje svým "kšeftíkům"...aby se doma úplně nenudila, protože peníze u nich v rodině skutečně nejsou problém, chodí do práce...kontrétně do kavárny, kde ji její spolupracovnice umluvý, aby apolečně s ní a kamarádkou vyrazila do tanečního klubu.
Čirou náhodou tak drahá Wendy nakráčí přímo do klubu, který vede onen legendární Hook...charizmatický fešák s britským přízvukem a samozřejmě, že si ze všech přítomných děvčat vybere právě ji. Abychom se pochopili...James "Hook" má Wendy v hledáčku už nějaký ten pátek. Její otec měl totiž prsty ve smrti Jamesových rodičů, a tak se náš mladý fešný padouch rozhodne, že Wendy coby tatínkovu holčičku sbalí a trochu si s ní pohraje.
K jeho překvapení se Wendy nikterak nebrání a Jamesovi ochotně odevzdává vše, včetně svého panenství. Tady bych ráda poznamenala, že kdyby mi můj milý neustále říkal "mazlíčku", jak to má Hook ve zvyku, tak bych mu dala tak maximálně facana a ne svoji frndu na zlatém podnose jako Wendy...ale co, každý máme rádi něco jiného.
Myšička se nám tedy hezky lapila do pastičky...a ani James není imunní vůči jejímu "kouzlu"...ovšem až do doby, kdy jede s Wendy odvést jejího mladšího bratra do internátní školy a dorazí tak pozdě na schůzku, kterou měl smluvenou jeho šéf/mentor s otcem výše zmíněných sourozenců. Na domluveném místě totiž nachází zohavené tělo svého mentora a vcelku logicky se naštve.
A protože je to horká hlava, tak ho nenapadne nic lepšího než předpokládat, že Wendy v celé věci "jede" se svým otcem a Jamese měla za úkol jen rozptýlit a odlákat. Počíhá si na ni proto u ní doma a unáší ji.
To by možná mělo nějaký efekt, kdyby si její otec nemyslel, že dcera se jen naštvala kvůli "odsunutí" jejího bratra do internátní školy a trucuje někde u kamarádky. Celý únos je tak spíš fraška, kdy Wendy stráví pár dní zavřená ve sklepě jen proto, aby nakonec jak ona tak i James zjistili, že její otec ani netuší, že se vlastně jeho dcera pohřešuje.
Hook posléze zjišťuje, že je pěkný "ťulpas" a Wendy nemá o "podnikání" svého otce ani nejmenší potuchy.
To ovšem není jediná "bota", které se náš hlavní mužský protagonista dopouští a tak zatím co my si tu celou dobu rveme vlasy a pokřikujeme po něm zcela jistě patrné a do očí bijící skutečnosti, on si naivně nakráčí do pasti.
Na scéně je totiž krom Wendina otce ještě jeden "hráč", který se snaží Jamese odstranit...jeho věrný "první důstojník" Smee. Ano, ten kterého našel na ulici, ubytoval ho u sebe na lodi a bral ho tak nějak jako přítele, ačkoliv se nikdy nezajímal o jeho minulost, byl vlastně celou dobu jeho bratranec. Ten jen čekal na příležitost, kdy bude moct Jamese zabít a přebrat jeho podnik.
Aby toho nebylo málo, tak krom bratrance se také dozvídáme, že Wendina matka byla Peterovi nevěrná a výsledkem není nikdo jiný, než bratr poslaný na internát...a s kým, že mu to byla nevěrná? No přece s Hookovým otcem...takže krom bratrance tu máme ještě i nově nalezeného bratra.

Celá tahle venezuelská telenovela vygraduje v jednu velkou melu, ze které vychází vítězně pochopitelně Hook a jeho milovaná Wendy, která zastřelí svého otce....ten ale ještě před tím zastřelí Hookova bratrance...a nakonec se tak nějak všichni zamordují navzájem. Upřímně ten závěr byl úplně zbytečný a po dějové stránce stojí kniha vůbec skoro celá za starou bačkoru, ovšem ten smutt to malinko vyvažuje.


Lapeni Lapeni Emily McIntire

Navštěvovali jste rádi jako malí Zemi Nezemi? Přáli jste si zůstat navždy dětmi jako Petr Pan? Létat po boku víly Zvonilky? Či bojovat spolu se Ztracenými chlapci proti kapitánovi Hookovi? Možná jste z tohoto dětského příběhu nako... více


Komentáře (0)

Přidat komentář