Kult - druhý díl detektivní série

recenze

Kult (2023) 3 z 5 / Kizuizi
Kult

Jednoho horkého letního dne zmizí ze školky pětiletý chlapec. Jeho nalezení dostal na starost tým, kde působí i Mina Dabiriová a všichni vědí, že jde o čas. Nedávno takhle zmizela holčička a případ skončil tragédií. Podaří se jim chlapce najít včas?

Na tuhle knihu jsem byla opravdu hodně zvědavá, protože první díl (Iluze) byl naprosto dokonalý. Spojení švédské autorky a psychologického iluzionisty přineslo nadšení, jenže druhé díly různých sérií jakoby byly "prokleté".

Kult začíná velmi dobře a už prvních pár stránek jsem měla pocit, že nakonec budu jásat radostí. Atmosféra je temná až tíživá a vypadá to, že děj bude kvůli případu velmi svižný. Bohužel musím přiznat, že jak mé nadšení bylo veliké, postupně klesalo. Ne že by případ nebyl zajímavý, ale děj je prokládán i různými událostmi osobního rázu a já se, kupodivu, občas celkem nudila. Samotnou mě to mrzí, protože našlápnuto bylo dobře.

Že má Mina různé fóbie ví každý, kdo četl první díl. Kdo to nečetl, dozví se to i zde, ale je to tu připomínámo až moc často. Stejně tak není možné zapomenout, že se děj odehrává v létě - všichni se neustále potí, mají potřebu se převlékat a kontrolovat si upocená trička. Tenhle fakt není nijak důležitý k vyšetřování, proto jsem moc nepochopila, proč je na to kladen takový důraz.

Kult bych zkrátila tak o polovinu - kdyby se vyhodily všechny nudnější (a hlavně upocené) pasáže, byl by z toho svižný a zajímavý příběh, kde bych udržela pozornost mnohem lépe. Kvality předchozí dílu by ale asi ani tak nedosáhl. Proto teď jen doufám, že "prokletí" druhého dílu bude prolomeno a další díl bude opět parádní jízda.

Za recenzní výtisk děkuji Grada (Cosmopolis)

Komentáře (0)

Přidat komentář