Kruté požehnání - YA fantasy

recenze

Kruté požehnání (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Kruté požehnání

Alessa byla bohy vybrána, aby v blížící se válce ochránila svůj lid. Jejím úkolem však není jen stát v čele armády, ale musí si vybrat i "drahou polovičku", aby byla posílena její magická moc. A to je právě ten problém - každý, kdo se Alessy dotkne, tak zemře...

Chtěla jsem si ji přečíst, hned jak jsem ji viděla v edičáku a vůbec mě netrápilo, že tam nejspíš bude i romantika. Chvilku trvalo, než jsem se k ní dostala, ale říkám rovnou, že nelituji svého rozhodnutí a teď bych potřebovala (nutně) i pokračování...

Kruté požehnání je skvělá, čtivá a zábavná fantasy, která má sice pár malých much, ale já jí všechno odpustím, protože mne to vážně neskutečně bavilo. Líbil se mi svět, postavy, konverzace. Všechno to bylo skoro dokonalé. K tomu, abych z toho měla ještě větší radost, mi však chybělo trochu vysvětlení toho, jak to tam vše funguje. Jistě, postupem času se čtenář většinu detailů dozví, ale já bych to ocenila dříve a komplexněji.

Je to oddechová fantasy s přiměřenou dávkou romantiky, ale pořádnou dávkou humoru a sarkastických poznámek. Ten humor mě tam hodně bavil, stejně jako popisy prostředí, ale velké plus má u mne autorka za postavy. Hlavní hrdinka je takové trochu třeštidlo, které na co sáhne, to se mu moc nedaří. Ale ona se nevzdává, proto se na scéně objevuje záhadný, krásný a svalnatý Dante, který si poradí s každou situací, hlavně pokud jde o boj. Ovšem připravte se i na několik "infarktových" situací.

Jak jsem už zmínila, má to své mouchy, ale prostě se to dobře čte, je to napínavé, a pokud chcete něco, u čeho nebudete trápit své šedé buňky, rozhodně si přečtěte Kruté požehnání - slibuju že nudit se nebudete. A ta obálka je taky parádní!

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Host

Komentáře (1)

Přidat komentář

Fidibus
15.08.2023

Já naopak romantiku čekala, i když někoho jako Dante člověk nečeká... Jeho humor rozhodně knihu povznesl někam jinam, než to vypadá na začátku. A jen dodávám, že ani on není jednoduchá postava a přitom dokáže, ač nenáviděn Alesse pomoct. Jo, a taky odvaha je změně a síla všech. Možná občas naivní, ale čte se dobře.