Křiváci opět v akci

recenze

Němý viník (2020) / Vendea
Němý viník

Stevie doopravdy doufala, že se jí podaří vyřešit záhadný únos na Elinghamu, kam nastoupila. Po tragické smrti spolužáka je ale nucena školu proti své vůli opustit. Jedinou šancí na návrat je politik Edward King, kterého Stevie nemůže vystát. Nakonec však souhlasí a vrací se zpět, aby se znovu pustila do pátrání. Některá tajemství by ale raději měla zůstat pohřbená. Nikdy totiž nevíte, co se skrývá pod povrchem. Na koho čeká smrt tentokrát? Kdo unesl Alici?

Němý viník je druhým dílem detektivní young adult trilogie Křiváci z pera Maureen Johnsonové.Kniha navazuje přesně tam, kde skončil první díl a po hlavě se vrhá zpět do akce. Autorka si trochu pohrála s časovými liniemi, a tak se tradiční vyprávění Stevie z přítomnosti střídá se scénami z minulosti, které celé záhadě zmizení Alice dodávají na daleko větší dramatičnosti a vše akorát tak zamotávají. Nejsem úplnou fanynkou detektivek, a tak nedokážu pořádně posoudit, jak dobře je v tomto ohledu kniha zpracovaná, jako laik jsem se ale docela slušně bavila.

Dvojka je o dost akčnější a napínavější než jednička, což je pro mě rozhodně plus, protože mi přišlo, že se Křiváci až moc vlekli. Také tu autorka až tak neřeší romantický vztah mezi Stevie a Davidem, takže další plus!

Na postavách a jejich charakterech prakticky stojí celá kniha (když nepočítáme zápletku). Je neskutečně fascinující jejich motivaci pro jejich činy (ať už vraždu, útěk či něco jiného) a pokoušet se postupně odhalovat jejich tajemství spolu s hlavní hrdinkou. Stevie mi v prvním díle moc nesedla, přišla mi docela otravná. Na druhou stranu má ale i rysy, které se v YA až tak často neobjevují. Má panickou poruchu, což se k její vysněné dráze detektiva fakt moc nehodí.

Upřímně jsem byla velmi příjemně překvapená, jelikož mě první díl až tak nenadchl, a tak jsem byla dost na vážkách. Autorce se naštěstí podařilo trochu zrychlit tempo, přidat zajímavější tajemství a celkově navnadit čtenáře na to, aby chtěl vědět, jak to celé dopadne. To samé s koncem, opět docela šokující. Romantika tu byla přesně v té míře, jak to mám ráda. Pro ostřílené fanoušky detektivek bych tuhle sérii asi moc nedoporučovala, čtenáře bez zkušenosti by ale mohla bavit.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia.cz.

Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář