Kratší Kingovky

recenze

Když teče krev (2021) 4 z 5 / assa
Když teče krev

Telefon pana Harrigana
(Mr. Harrigan's phone)

Z počátku mi to hodně připomínalo Srdce v Atlantidě. Starý muž a chlapec, který mu po škole chodí předčítat a vypomáhat za malou finanční odměnu. Brzy se však na scéně objeví moderní technologie a příběh se vydá úplně jiným směrem.
Nechci moc prozrazovat, ale prozvánět mobil, který vyzvání na místě, kde nemůže hovor nikdo přijmout, mi přijde jako fakt originální a hodně děsivý nápad.
I když je povídka psaná jako horor, je v ní pořádná dávka nostalgie. Vyprávění příběhů s dětskými hrdiny a o dospívající mládeži z dob studií šlo Kingovi vždycky perfektně. Jako by jste smíchali Srdce v Atlantidě s hororovou Christinou. Za mě výborná povídka.


Chuckův život
(Life of Chuck)

Tak tohle byla povídka přesně podle mého gusta. To, co se zprvu jeví jako zánik planety Země, vyústí nakonec v úplně něco jiného.
Myslím, že King už hodně dlouho nic tak dobrého nenapsal. Neskutečně smutné a zároveň veliká oslava ŽIVOTA.
Nejedná se o horor!
Psáno netradiční formou, rozděleno do tří jednání.
Užívejte života plnými doušky, protože nikdo z nás neví, kolik času mu zbývá.


KDYŽ TEČE KREV
(If it bleeds)

V této novele se opět setkáváme se starou známou Holly Gibneyovou, její agenturou Právo nálezce a dalšími postavami, které nás provázejí již od knihy Mr. Mercedes. Kdo nečetl detektivní trilogii s Billem Hodgesem a následně román Outsider, možná bych doporučil počkat s novelou Když teče krev až po nich. Pokud se přece jen rozhodnete toto dílko číst, možná budete na nějakých místech tápat a zcela určitě Vám bude prozrazeno dost z knihy Pan Mercedes a Outsider.
S Holly se tu více ponoříme do jejich osobních problémů, ať už je to její ovdovělá matka, z jejichž pomyslných řetězů se snaží Holly většinu svého dospělého života vymanit či strýc postižený Alzheimerovou chorobou.
A samozřejmě tu do toho máme opět nějakého toho šmejda, s kterým se bude muset Holly a její přátelé Jerome a Barbara vypořádat.
Po Outsiderovi mi tohle přijde opět jako další epizoda z Akt X, kde se to podobnými individui jen hemžilo. Viděl bych tu možná i spojitost s románem Doktor Spánek.
Trošku se divím, že to King nevyplnil nějakou tou vatou (a všichni víme, že on to umí :-) ) a nevytvořil další plnohodnotný román s Holly Gibneyovou v hlavní roli.
Každopádně tahle zkrácená forma tomu dodala šmrnc a krásně to odsýpá s napětím až do konce.


Krysa (Rat)

Poslední povídka sbírky pojednává o učiteli jménem Drew, který má na kontě spisovatele amatéra pouze pár povídek a jeho velkým snem je napsat pravý román. Jeho dosavadní pokusy vždy skončili neúspěchem.
Jednoho dne ho však na ulici políbí múza a nápad na román je na světě. Na několik dní opouští svou rodinu a zaměstnání a vydává se do srubu ležícího hluboko v lesích, kde chce svůj sen zrealizovat.
Vše vypadá slibně až do chvíle, kdy Drewa přepadnou vysoké horečky, venku řádí hrozivá bouře a začíná se ozývat autorský blok.
Ale jedné noci se za dveřmi zjeví nezvyklý návštěvník s nabídkou, které se dá jen těžko odolat.
Klasická kingovka, která má pěknou atmosféru, ale asi mi v paměti dlouho neuvízne.

Komentáře (0)

Přidat komentář