Královnina guvernantka

recenze

Královská guvernantka - Ve službách Jejího Veličenstva (2022) 5 z 5 / Kikina182
Královská guvernantka - Ve službách Jejího Veličenstva

Marion má přes léto pracovat jako guvernantka u anglické královské rodiny. Jenže princezny a celá rodina Windsorových si ji oblíbí, takže místo jednoho léta nakonec zůstane až do doby, než princezny dosáhnou dospělosti. Ty nejdůležitější chvíle nejen pro královskou rodinu, ale i pro celou zemi, tedy tráví přímo ve středu dění. Je i přitom, když se princezna Elizabeth zamiluje do prince Philipa. A právě to je začátek chvíle, kdy se Marionino pouto ke královské rodině začalo pomalu přetrhávat…

Chvilku mi trvalo, než jsem se do knihy začetla, jelikož je plná popisů, ale po několika kapitolách jsem se nemohla odtrhnout. Autorka má totiž čtivý styl psaní, který v důsledku popisy jenom podtrhávají, jelikož vytváří nádhernou atmosféru, díky které jsem měla pocit, jako kdybych příběh prožívala spolu s hlavní hrdinkou.

O anglickou královskou rodinu se nezajímám nijak detailněji, takže nedokážu říct, do jaké míry je kniha pouhou fikcí a do jaké je inspirována skutečnými událostmi. Důležité ale je, že události v knize odpovídají obecnému rámci historických událostí a příběh na mě působí, jako kdyby skutečně mapoval něco, co se stalo.

Za mě se tedy autorce podařilo skvěle skloubit realitu s fikcí. Vytvořila nádherný příběh, který dával perfektní smysl, byl napínavý, poutavý a především nepředvídatelný. Při čtení mě překvapilo hned několik zvratů. Vůbec bych nečekala, že se v knize objeví některé zápletky, které v ní byly.

Je těžké posuzovat postavy, které jsou založeny na skutečných lidech, kteří jsou nějak prezentováni, ale člověk je ve skutečnosti nezná. Těžko tedy říct, zda chování a myšlení postav s reálným základem odpovídalo předloze. Ale rozhodně byly skvěle a do detailu popsané a i když se v některých věcech lišily právě od té veřejné prezentace, neměla jsem nejmenší problém jejich povaze v rámci příběhu uvěřit.

Královská guvernantka – Ve službách jejího veličenstva je nádherný román, který mi dal mnohem komplexnější a zajímavější příběh, než jsem původně očekávala. A nechybělo ani mnoho překvapení. Pokud máte náladu na fikci, která se ale zakládá na realitě, můžu tuto knihu jen doporučit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář