Král a jeho démon

recenze

Zjizvený král (2019) / Kikina182
Zjizvený král

Nikdo z obyvatel Ravky nemá tušení, co jejich král Nikolaj vytrpěl během války. A jediné co chce je, aby to tak zůstalo. Jenže hranice země jsou oslabovány a nepřátelé tak dostávají příležitost k trápení Nikolajových poddaných. Jako správný král to nehodlá nechat jen tak a chce útoky zastavit. Nejdřív ale musí naplnit královské pokladnice a získat spojence.

Jenže všechno dobro, které Nikolaj za svou krátkou dobu vlády vykonal a i to, které má v plánu ještě vykonat, je ohroženo. V jeho nitru je totiž démon, který je den ode dne silnější a mohl by zničit všechno, na čem Nikolajovi záleží. Proto se vydává hledat lék, který by ho mohl zbavit jeho temné nemoci a zachránit tak nejen jeho, ale i celou Ravku. Možná.

Stejně jako všechny autorčiny knihy je i Zjizvený král napsaný v er-formě. Třetí osoba je výhodná i vzhledem k tomu, že se v kapitolách střídají pohledy několika osob – Dimy, Zoji, Niny a samozřejmě Nikolaje.

Tohle provedení je pro knihy od Leigh Bardugo typické a jsem opravdu ráda, že u něj zůstala i v případě této knihy. Můžu tak totiž nahlédnout do mysli všech hlavních postav a nemám nic důležitého jen z doslechu od nějaké jiné. Navíc je díky tomu příběh obohacen o další dějové linky, ať už vedlejší nebo mini, které by se nikdy neobjevily, kdyby kniha vyprávěla pouze i Nikolajovi.

Styl psaní Leigh Burdugo je hodně smíšený. Vždycky když začínám číst nějakou její knihu, tak to jde hrozně pomalu. Její styl je takový trochu nudnější a tak není zrovna lehké se do knihy začíst. Ale po několika desítkách stránek se do ní nakonec vždycky začtu a pak už se čte skoro sama. A Zjizvený král není výjimkou.

Příběh, který kniha nabídla, je vážně úžasný. Autorka skvěle zužitkovala některé části svých předchozích knih, které se objevily i v této, ale zároveň vystavěla úplně nový a originální příběh. Ze začátku možná působil trochu nudně, ale nakonec se děj pořádně rozvinul a byl napínavý a plný nebezpečí.

Hodně postav je už známo z autorčiných předchozích knih. Ale i přesto, že byly velmi dobře popsané u nich autorka přišla s dalšími ať už malými nebo velkými věcmi, které jsme o nich do přečtení téhle knihy nevěděla a naprosto přirozeně je představila. U některých jen rozvinula jejich osobnosti, ale jiné ukázala v úplně jiném světě.

Zjizvený král si celkově získal docela nízká hodnocená, ale já s tím nemůžu souhlasit. Podle mě se jedná o úžasnou knihu, která rozhodně stojí za přečtení. Kdybych ji měla porovnat s ostatními knihami, tak bych řekla, že je mnohem lepší než Griša a trochu horší Šesti vranami, ale opravdu jen o trochu, několik procent.

Pokud jste si oblíbily Grishaverse a především Nikolaje, tak vám tuhle knihu můžu vřele doporučit. Ale určitě doporučuji si nejdřív přečíst všechny předchozí série, jelikož i když se jedná o něco svým způsobem nového, tak se to všechno vzájemně proplétá a bez znalosti předchozích knih by zážitek v žádném případě nebyl úplný.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.

Komentáře (0)

Přidat komentář