Kovové paneláky plné nenávisti

recenze

Války s Berserkry (1994) 5 z 5 / katy238
Války s Berserkry

Ohmataná kniha v paperbackovém vydání mi přistála v rukou a já si s ní příliš nevěděla rady. Na obálce nepřehledná změť vesmírných lodí a název se mi povedlo vyslovit až na několikáté. Bezradně jsem zalistovala zažloutlými stránkami. Tohle nevypadalo dobře.

Pak jsem se znovu zaposlouchala do nadšených doporučení a ovací na tento nenápadný výtisk a nechala se přesvědčit.

Četla jsem už všelijaké braky, tak proč ne knihu, která vypadá inteligentně už podle obálky. Inteligentněji, než můj výraz při zběžném pohledu mezi stránky.

Po lehkém utrpení při čtení úvodu se mi povedlo zaplout mezi prachem zaprášené lodě a prokličkovat mezi vraždícími stroji a prohlédnout si všechny hrdiny a najednou to začalo mít smysl.

Knížka se sestává z povídek. Z povídek na společné téma. Kdysi dávno jedna praštěná rasa, znuděná mírem a pohodlným životem, sestavila vraždící stroje, berserkry. Sympatické věcičky, které mají naprogramováno ničit Život a jednotky Života - bytosti lidské i podobně (většinou více) inteligentní. Když tihle berserkři ,po Brutově vzoru, zahubili své chlebodárce, vrhli se dále do vesmíru, začali se strojově množit (sestavovali se navzájem) a vyhledávat další kamarády na zabití.

Naštěstí ne všichni, se kterými se potkali na své dlouhé pouti, byli ochotni se jen tak nechat zabít a začala dlouhá válka. Zahynulo při ní mnoho živých bytostí a mnoho berserkrů bylo rozebráno na součástky.

Zní to jednotvárně? Vtip je v tom, že to tak vůbec není.

Každá z povídek se totiž na válku dívá z naprosto jiného úhlu pohledu. Jedna povídka se zabývá láskou ztracenou mezi vraždícími stroji a délku, jakou je za ní schopen člověk ujít. Pro svou milovanou vejít do smrtelně nebezpečného stroje velikosti paneláku a nechat se vykostit pro ten jeden pohled do věrných očí.

V dalším příběhu si Život pocestuje časem, aby zabránil stroji ve zničení minulosti a tím destrukci budoucnosti a čtenář si "čuchne" i k fantasy žánru.

A u další se celkem dá i zasmát, když nezvedený obyvatel až příliš vážné planety si ze zmateného berserkra a jeho flotily vraždících robotů udělá cirkusové představení.

Každá je povídka je jedinečná a každá nahlíží jiným pohledem na pradávnou podstatu dobra, a to je boj se zlem. Je jedno, jestli se jedná o boj s lukem a šípy, pistolkami nebo vesmírnými loděmi. Pokaždé je podstatné, aby dobro zvítězilo a jaké cesty si proti brutální moci najde už záleží na jeho vynalézavosti.

V knížce jsou popsány různé technické vymoženosti budoucnosti, vynálezy techniky a jiné fascinující fantazie, pro fyzikálně technického analfabeta, jako jsem já, je vše vysvětleno srozumitelně a pokud jste extra touto oblastí nepolíbení a leccos z techniky nepochopíte, tak to nevadí. Ono to není zase tak podstatné.

Povídky jsou zaměřeny primárně na člověka a jeho duši a hlavně na propastný rozdíl mezi ní a chladným matematickým uvažováním berserkrů. A jak ani nejpřesnější počítač nemá šanci proti nevypočitatelnému uvažování živého organismu a proti jeho touze a vášni žít.

Každá doba má své berserkry a boj s nimi nikdy neskončí. V povídkách lze nalézt inspiraci.

Zkuste se taky proletět vesmírem a prokličkovat mezi berserkry. Věřte, že Vás to bude bavit.

Komentáře (0)

Přidat komentář