Kouzlo české fantasy

recenze

Trnitá kletba (2023) 4 z 5 / KnihománieN
Trnitá kletba

Trnitá kletba – Anežka Kočová
* kniha mi byla poskytnuta v rámci #spoluprace s @albatrosmedia – za což moc děkuji

Jestliže už delší dobu toužíte po kvalitní fantasy a chcete se přesvědčit, že i čeští autoři umí psát, tak sáhněte třeba po tomto debutu. Osobně jsem byla velmi mile překvapená z toho, co mě na stránkách
Trnité kletby čekalo.
Elin – hlavní hrdinka – si s sebou životem vláčí temnou minulost své rodiny, kdy se její dědeček pokusil zavraždit krále. Své nadání ovšem nezapře a i přes zákaz, který byl uvalen na jejich celý rod, se snaží získat místo ke studiu na škole Travičů. Jenže její nedovolený koníček, tedy studium rostlin, je odhalen a čeká ji krutá smrt. V naprosto nečekané chvíli uzavře pochybné spojenectví s tajemným a podivným guvernérem jedné z provincií a společně se vydávají po stopách knihovny bájné Flory. Pravidla jsou jasná, neúspěch se trestá smrtí.
Anežka Kočová svůj příběh zasadila do zcela nového originálního světa, kterému vládne příroda a její magie. Z atmosféry a promyšlenosti prostředí jsem doslova nadšená, neuvěřitelné s čím lidská mysl přijde. Elin je hrdinka, do které se mi velmi snadno vciťovalo, je hrozně obyčejná, ale přitom vůbec, postupně mění názory a vyvíjí se – být s ní mě jednoduše bavilo. Do euforie mě dostala také energie, kterou mezi sebou měla Elin s guvernérem Épinem, ten se dokonce stal mou nejoblíbenější postavou. Romantická linka je sice hodně v pozadí, ale stala kořením celého příběhu.
Uprostřed děje jsem si říkala, že nic jiného než pět hvězdiček tomuto dílu nepatří, ale nakonec jsem přece jen musela zohlednit zdlouhavý seznamovací začátek a některé pasáže, v nichž byly určité myšlenky až násilně vtlačené a to mě při čtení rušilo. A k tomu už teď trpím, jak dlouho asi budeme muset čekat na pokračování, jelikož tohle je teprve první díl.
Myslím, že od autorky může čekat úžasné věci (alespoň v to doufám) a až vyjde pokračování, budu jeho prvním čtenářem.

3,5/5*

Komentáře (0)

Přidat komentář