I v té nejtemnější tmě si našly světlo ...

recenze

Sestry pod vycházejícím sluncem (2024) 3 z 5 / KnihománieN
Sestry pod vycházejícím sluncem

Sestry pod vycházejícím sluncem – Heather Morrisová
* #readingcopy mi byla poskytnuta v rámci #spoluprace s @albatrosmedia – mockrát děkuji

Titulek hlásá silný příběh odvahy a přežití z japonského zajateckého tábora a já s ním souhlasím. S autorkou se setkávám poprvé, ale zvěsti o jejích knihách mě neminuly, Tatér z Osvětimi je stále v „pořadníku“. Do této knihy jsem se proto pouštěla s velkým očekáváním, které sice není zcela naplněno, ale alespoň jsem se seznámila s autorčiným, v lecčem jedinečným, stylem vyprávění.
Heather Morrisová se tentokrát zaměřila na obdivuhodnou cestu osudu australských zdravotních sester a přeživších z potopené lodi Vyner Brook. Setkáme se s Norou, hudebnicí, která je na cestě za dcerkou Sally zajata Japonci, odtržena od svého muže a zůstává jen se svou sestrou Enou, a se zdravotní sestrou Nestou, která svou výšku kompenzuje velikostí svého srdce. Osudy těchto žen jsou doplněny o mnohé další, jsou psány dle faktů a reálných osob. Velmi se mi líbilo pouto a schopnost žen si vzájemně pomoci v jakékoliv situaci a v krutosti zajateckých táborů, dozorců a přítomné smrti. I v té nejtemnější tmě si našly světlo a když na mě vyprávění hodně dolehlo, třeba i k slzám, tak jen představa té krásné hudby, která hraje větší roli než se může zdát, mě opět trochu vrátila do normálu. Každá žena se mi zaryla do srdce svou sílou.
Historické romány jsou oblast, kterou už mám celkem prozkoumanou. Zvykla jsem si proto na násilné scény a utrpení dýchající z jednotlivých stran – to tady ale nenajdete. Ovšem, je to příběh přeživších ze zajateckých táborů, je pln emocí a odvahy, důležitosti sesterství, vzájemné pomoci, ale je podán velmi jemně, strohými a přímými popisy. Osobně jsem se s tímto moc nesžila, ale dovedu si představit, že pro mnohé čtenáře je tohle citlivě vykresleno. Občas mi chyběla větší dějovost, ale vlastně mi přijde až nemístné, tohle zmiňovat u knihy skrývající opravdovou minulost.
Své čtenáře si tato kniha jistě najde, především pokud nemáte rádi surové líčení. Díky tomuto máte jedinečnou možnost zase nahlédnout o roky zpět a zajistit, že se na minulost nezapomene.
3/5*

Komentáře (0)

Přidat komentář