Kouzelný sob Bartoloměj a Markétka.

recenze

Vánoční kouzlo (2021) 3 z 5 / Podlavicí
Vánoční kouzlo

Co vše patří k Vánocům? Rodina, přátelé, cukroví, dobré jídlo, pohádky. Pro mě to jsou také knihy s vánoční tématikou. A proto bych vám chtěla představit novinku, která se mi letos o Vánocích dostala do rukou. Vánoční kouzlo od Ivety Poláčkové.

Jsou Vánoce. Markétka je každý rok tráví se svou rodinou. Ale letos se to bohužel změní. Babička Věrka nemůže být na Štědrý den se svými blízkými, protože jej tráví v nemocnici. Markétka je moc smutná a přemýšlí, jak by to mohla změnit. Babičce bude smutno, když tam je sama a navíc…. chodí Ježíšek vůbec do nemocnice? Najde ji tam? To jsou důležité otázky, které si klade. A nechce to nechat jen tak, a proto přemýšlí jak to udělat, aby babička nebyla na Štědrý den sama. Na vymýšlení plánu však není sama. Na pomoc má svého plyšového soba Bartoloměje, který právě na Štědrý den k Markétce promlouvá.

„Markétka tiše snídala a vzpomínala na včerejší – nebo už dnešní noc. Byla to pravda, nebo sen? Je Bartoloměj doopravdy kouzelný? Doopravdy by jí mohl nějak pomoct s babičkou Věrkou?
„A to ji Ježíšek najde, i když nebude doma?“slyšela, jak se ptá Petr.
„A mají vůbec v nemocnici vánoční stromek?“ přidal se Tomáš.

Knihu vydalo nakladatelství Fragment a zařadilo ji do svého čtenářského systému pod písmeno D, tedy čteme s radostí. Pokud ještě neznáte tento systém, vřele doporučuji na něj mrknout. Najdeme v něm čtyři čtenářské stupně od A po D. Příběhy se tak zařazují do dané kategorie podle toho, jakým čtenářům jsou doporučeny. Stupeň A je určen pro nejmenší čtenáře, jedná se o čtení s obrázky. Naopak stupeň D je pro pokročilé čtenáře, vhodné od 7 let. Věková hranice je samozřejmě doporučená, je třeba přihlížet ke čtenářským schopnostem a zkušenostem konkrétního dítěte.

Kniha je rozdělena na kratší kapitoly. Písmo je menší, věty jsou delší. Slovní zásoba odpovídá danému věkovému doporučení. Text je doplněn krásnými barevnými i černobílými ilustracemi od Terezy Šajnerové.

Seznámíme se i s některými vánočními tradicemi. Kniha je nejen o blízkých vztazích v rodině, ale také o odhodlání, přátelství, důvěře. Může nám připomenout, že jako dětem nám nepřišlo nic nemožné. Někdy bychom se na svět mohli znovu podívat svýma dětskýma očima.

Kdo z nás by si nepřál o Vánocích takového kouzelného Bartoloměje, který by mu dokázal splnit přání? Kouzla a přání prostě k Vánocům patří a je jedno, jestli jste dítě nebo dospělý. Každý z nás má nějaké tajné přání a kdy jindy by se mohlo vyplnit než právě o Vánocích?

Příběh dokáže chytit za srdce všechny, kteří si nedokáží představit trávit Vánoce bez svých nejbližších. I když je kniha určena pro mladší čtenáře, jednoduše se mi líbila. Při čtení jsem často vzpomínala na ty, se kterými jsem Vánoce trávila a bohužel už nemůžu. Jedná se o milý příběh, který klade důraz na mezilidské vztahy a důležitost toho, že bychom si měli vážit každé chvíle, kdy můžeme být se svými blízkými.


Děkujeme společnosti Albatrosmedia, a. s., za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář