Kostischrány - YA fantasy

recenze

Kostischrány (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Kostischrány

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Host

Aderyn (zkráceně Ryn) je sedmnáct, žije společně se svým bratrem a sestrou, živí se jako hrobnice. Jenže poslední dobou ubývá zakázek a rodina strádá. Ryn se občas vydá na kraj les pro lesní plody, ale zdá se, že cesty sem jsou čím dál nebezpečnější. Jakmile zapadne slunce, v lese totiž ožívají mrtví...

U téhle krásky s poutavou obálkou a zajímavou anotací jsem váhala. Nebyla jsem si jistá, jestli dostanu napínavý příběh, nebo romantickou pohádku, ale řekla jsem si že to zkusím. No ještě že jsem to udělala!

Kostischrány je úžasný, poutavý a místy dokonce velmi vtipný a milý příběh, který se by se dal nazvat hororovou pohádkou. Je to knížka, která se vůbec nedá odložit a prostě jen potřebujete číst dál a dál... já ji přečetla za večer (není zas tak dlouhá, ani písmo není titěrné) a pořád mám chuť si jí přečíst ještě jednou. Je to ten typ příběhu, u kterého prostě nechci aby skončil.

Hlavní postavou je tu mladá hrobnice Ryn, která se snaží udělat vše pro záchranu své rodiny. Ryn je pěkně paličatá, umí být pěkně hubatá, ale také odvážná a hodná. Důležité však je, že alespoň ona nezapomíná na pověsti a tradice, které se tu po dlouhé vyprávěly a dodržovaly.

Asi to nejlépe shrnu když prohlásím, že Kostischrány jsou prostě boží. Ano, prostě je to tak. Bavila jsem se, smála jsem se, trnula jsem. Příběh skrývá i krásná "poselství" o lásce k rodině či oddanosti, ale i lehkou romantickou linku, která tam opravdu patří. Bez ní by to prostě nebylo ono.

Pokud vám nevadí oživlé mrtvoly (které prostě nejde zabít, když někoho napadnou), máte rádi temnější a mrazivější atmosféru a chcete se vydat na zajímavé dobrodružství (samozřejmě s kostikozou!), rozhodně vám tuhle knihu mohu doporučit. Já jsem byla vážně nadšená!

Komentáře (0)

Přidat komentář