Korupce, kam se podíváš

recenze

Poslední lov (2021) 5 z 5 / Jack333
Poslední lov

Rozhodnout se a prostě jednat, je někdy nad lidské síly. Když se člověk vzdá své nové identity a vrátí se zpátky na místo činu, aby napravil pokroucenou spravedlnost, nemusí přinést jen růže. Bude to možná to poslední, co kdy totiž nakonec udělá.

Danielu Darretovi se nepodařilo uniknout, ztratit se z povrchu zemského a dohnala ho minulost agenta Thobela, který měl jediný cíl – zabíjet. A měl by to být proto právě on, kdo radikálně vyřeší problémy v Jihoafrické republice a podnikne atentát na prezidenta. Jenže co mu to přinese – peníze? A potřebuje je? Zapomene snad tak na vzpomínky, které se mu vryly již před třiceti lety?

A zároveň sledujeme i linku vyšetřujícího kapitána Bennyho Griesela, který bojuje s korupcí ve vlastních řadách – policejní jednotce Jestřábů, se záhadnou smrtí bývalého policisty a možným napojením na nejvyšší politiku země i spřátelené Francie. Dokáže již posedmé úspěšně čelit příkoří a zároveň neztratit smysl svého života – Alexu?

Dokáže! Deon Meyer mě znovu a znovu přesvědčuje o tom, že je autorem, který mě nemůže nikdy zklamat. Příběhy z Jihoafrické republiky mám v lásce a každý díl mě nenechává chladným. Ani tentokrát to není jinak.

Nedostaneme od něj prostor k vytvoření nudy, jen do nás v pravidelných i náhodných intervalech sází další bodrou informaci, která vše zamotá a zároveň dodá indicie k vyřešení případu. Zajímavý rozpor vznikl v samotných postavách, jež se snaží zbavit zkaženosti svých „přátel“ a vyvrátit pohled těch nejbližších – rodiny, která ztrácí o nich to nejlepší mínění.

Kam až musí člověk zajít, aby dokázal, že mluví pravdu a zbavil se tak vnitřního pocitu, který jej zraňuje?

*
Spolujezdec na něj zíral, vytáhl pistoli a mávl s ní k Danielovi. Byl mladý, něco přes dvacet, s tváří predátora, nicméně ohromený nečekaným násilím.
Daniel vrazil gracha ještě tvrději řidičovi k hlavě. „Položite!“ Ale ruka se mu třásla adrenalinem a strachem, že by tady mohl všechno ztratit, že už to má za sebou, že už je na tyhle hry se smrtí příliš starý.
Řidič vydal ostrý vyjevený zvuk. Jeho oči jen prázdně civěly.
Pistole číslo dvě se přestala hýbat, ale jak tam seděl, šok se rozplynul a ohlásil se jeho výcvik.
*

Komentáře (0)

Přidat komentář