Koruna Vysočiny

recenze

Rebelka z Vysočiny (2020) 5 z 5 / Kikina182
Rebelka z Vysočiny

Ve Skotsku se mezi sebou střetávají zástupci anglických úřadů a rebelové, kteří se jim odmítají povolit. Přímo do středu dění vstupuje lékařka Isabella, která si jednoho z rebelů vzala. Poté, co je její manžel zabit, jí usilují o život obě strany. Angličané, aby ji přiměli mluvit a rebelové, aby jí v tom zabránili. Ať už by se dostala do rukou komukoli z nich, skončilo by to stejně, její smrtí.

Isabella nachází díky pomoci několika přátel dočasný úkryt na Vysočině. Další plány na to, jak dostat ji, její sestru a nevlastní dceru do bezpečí však vezmou za své, když ztroskotá loď a Isabella se rozhodne zachránit jejího kapitána Cinaeda Macinthose.

Prolog je napsán v ich-fromě z pohledu sira Waltera Scotta, který v knize zastává roli vypravěče. Právě proto je s výjimkou těchto stránek napsaná celá kniha v er-formě, což umožňuje i lépe sledovat osudy Isabelly a Cianaeda, když zrovna nejsou spolu.

Příběh je napsaný příjemným lehkým stylem, do kterého se lze bez problému začíst. Jedná se o čtivou knihu, kde nehrozí žádné nepochopitelné či zkomolené souvětí ani to, že by se člověk při čtení kvůli stylu psaní nudil.

Skvělým detailem je také to, že před začátkem každé kapitoly je citován nějaký úryvek z děl sira Waltera Scotta. Je to příjemný bonus a skvěle to dolaďuje ten pocit, že je vypravěčem sám Walter Scott.

Právě to, že vypravěčem příběhu je tento slavný spisovatel, knihu ozvláštňuje. Není to nijak klíčový prvek, a kdyby příběh vyprávěl nějaký pasáček koz, vůbec by ho to neovlivnilo. Ale i tak je to opravdu zajímavý nápad propojit fiktivní příběh se skutečnou osobou. Díky tomu působí kniha reálněji.

Co jí naopak na té reálnosti ubírá, jsou některé nesrovnalosti v knize. Není jich tam nijak moc, ale mě osobně bijí do očí a to na skotskou historii rozhodně nejsem expert. Dějově to knize sice příliš neubližuje, ale nepůsobí to na mě dobrým dojmem.

Příběh jako takový se mi líbí. Je to klasická zápletka, u které člověka od začátku ví, jak všechno dopadne, jen netuším, jakým způsobem k tomu cíli dojde. Je to příjemné, romantické a člověk u toho může krásně vypnout. Ale i přesto že se jedná o tenhle ryze odpočinkový typ knihy, mi přeci jen přijde, že některé události v ní se děly trochu příliš rychle, nepřirozeně.

Neočekávala jsem, že by byly postavy v knize rozebírány nějak do detailů, a tak mě příjemně překvapilo, když jsem objevila skvěle popsané postavy po všech stránkách. Jak po vzhledové, povahové tak emoční. Ale v knize také byla lehce probíraná jejich minulost, což je vždy skvělé, protože to jejich charakter objasní a občas i ukáže v úplně novém světě.

Rebelka z Vysočiny je krásná nenáročná kniha plná romantiky a dobrodružství. Sice má nějaké menší mouchy, ale celkově je opravdu povedená. A i když skončila tak na půl otevřeně na půl uzavřeně, doufám, že vyjde i další díl a dozvím se, jak příběh Isabelly a Cianeda pokračuje. Ale i kdyby nevyšla, dá se Rebelka z Vysočiny brát jako samostatný román a pokud hledáte něco pohodové s nádechem Skotska, je to určitě ta správná volba.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)

Přidat komentář