Kořist severská duchařinka

recenze

Kořist (2023) 5 z 5 / Kizuizi
Kořist

Islandská ledová pustina není zrovna místo pro turistické výlety, a tak není divu, že se tam ztratí skupinka čtyř lidí z města, kteří si vyrazili za zábavou. Po jejich stopách se vydávají záchranáři s tím, že snad našli útočiště v některém ze srubů. Srub se našel, stejně tak známky toho, že tu skupina byla, jenže oni tu nejsou a nikdo nechápe, proč tu zůstalo jejich oblečení...

Yrsa Sigurðardóttir je autorkou, na jejíž knihy napjatě čekám, pak je v podstatě slupnu na posezení a následuje dlouhé čekání na další překlad. Přečetla jsem všechno, co bylo do češtiny přeloženo (tedy mystery standalone Pamatuji si vás všechny, sérii s Tórou a sérii s Freyou a Huldarem) a když vyšla Kořist, nedočkavostí jsem skoro nedýchala.

Tohle je tak BOŽÍ! Konečně kniha, u které člověka fakt mrazí a jednou ho to neláká sebrat se a jet se na místo, které se v knize popisuje, podívat. A myslím to naprosto vážně, tohle totiž Yrsa umí popsat to tak, že vám ten pocit zaleze hluboko pod kůži. Takže i když si to čtete v klídku, doma a v teple, lekají vás nečekané zvuky a cítíte ten chlad, který z příběhu dýchá.

Dobrá zpráva pro ty, co se s autorkou chtějí seznámit, ale nechtějí číst série Kořist je samostatný román. Na čtenáře čekají dvě časové linky, které se střídají (co se děje teď, a co se dělo před týdnem) a myslím si, že už z prvních kapitol musí být každému jasné, že to bude hodně mrazivé čtení. Napínavé, tajemné, dechberoucí.

Kořist je jiná než autorčiny série (které také občas obsahují mysteriózní prvky), je spíš ve stylu knihy Pamatuji si vás všechny. Je určitě vhodná pro všechny, kteří jsou smutní, že končí zima (ono vás to smutnění přejde), pro každého kdo se nebojí trochy napětí (je to prostě mystery - BAF), a hlavně pro ty, kteří milují dobré příběhy s naprosto výborným koncem (jako ten konec je prostě... ach!)

Uznávám, že jsem možná trochu zaujatá, protože bych asi nadšeně hltala i návod k pračce, kdyby ho napsala Yrsa S., ale věřte mi, že její knihy za přečtení fakt stojí.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Metafora)

Komentáře (0)

Přidat komentář