Kontroverzní výlet do minulosti: Čas protkaný vášní

recenze

Láska za časů cholery (2008) 3 z 5 / Kamcatak
Láska za časů cholery

Láska za časů cholery je román napsaný slavným spisovatelem Gabrielem Garcíou Márquezem. Děj se odehrává v Kolumbii na konci 19. a začátku 20. století a sleduje osudy a lásky hlavních postav. Hlavním tématem je vášnivá láska Florentina k Fermině, který na ni čeká po více než 50 let.

Příjemné překvapení přišlo ve formě brilantního jazyka, kterým je román napsán. Tento oslavovaný kolumbijský autor dokáže mistrovsky popsat povahy lidí, krajinu, město a kulturu, a díky tomu se čtenáři dostává živého obrazu života před více než sto lety na jiném kontinentu.

Samotný příběh často přeskakuje mezi časovými liniemi a různými postavami, čímž nám poskytuje několik perspektiv na jednu událost. I když by se dalo namítnout, že děj je pomalý a místy dokonce nudný, jedná se o styl vyprávění, který plyne přes několik desetiletí a dává nám šanci opravdu ochutnat atmosféru daného místa, doby a pocity daných postav.

I přes skvělou formu a styl mám ale výhrady k samotnému obsahu knihy. Hlavní postavy jsou vcelku nezajímavé a nudné. To jediné, co ve čtenáři vyvolává silnější emoce, je Florentino jeho opovrženíhodné chování.

To, co mně osobně v příběhu hodně vadilo, byly některé popisy znásilnění. Jednou byl tento akt dokonce prezentován jako normální až do bodu, kdy byl nazýván "pomilováním". Vrcholem bylo zneužívání velmi mladé dívky. Zajímalo by mě, zda samotný autor považuje tyto činy za akceptovatelné, nebo zda je vnímá tak, jak je popisováno z pohledu postav a doby, v níž žili.

Kniha se zaměřuje na téma času, stárnutí, lásky a životních osudů. Přestože García popisuje tento svět mistrovským stylem, samotný děj a postavy na mě působily celkem nezajímavým dojmem. A když už ve mně postavy vyvolaly nějaké emoce, byly to spíše pocity opovržení vůči postavě Florentina.

Komentáře (0)

Přidat komentář