Prožití ztráty a síla lidského spojení

recenze

Úplněk a jiné povídky (1997) 3 z 5 / Kamcatak
Úplněk a jiné povídky

"Úplněk a jiné povídky", nebo z originálu "The Kitchen" od Banany Yoshimoto je souborem tří povídek, které se liší svými příběhy, ale mají společné téma truchlení po ztrátě milované osoby.
První dvě povídky jsou propojené a sledujeme v nich stejnou hlavní postavu. Třetí povídka stojí samostatně. I když je téma smutné, kniha se čte lehce a má nadějné vyznění.

Každá z povídek má jako hlavní postavu mladou ženu, která prožívá bolest ztráty někoho důležitého ve svém životě. Autorka nás zavede do procesu, kterým tato žena prochází při vyrovnávání se s novou realitou a truchlením. Přestože je toho, co prožívá, hodně, kniha není těžkopádná a čtenáři zůstává naděje na lepší budoucnost. V každé povídce má hlavní hrdinka také někoho, na koho se může nejen obrátit ale s kým bolest ze ztráty i sdílí. Autorka nám tím ukazuje, jak je důležité nezavírat se do sebe v depresi, ale naopak, i přes otřesnou zkušenost, pokračovat vpřed s podporou někoho blízkého a otevírat svá srdce pro nové vztahy.

Poslední povídka se o dost liší od prvních dvou a dokonce přináší lehké prvky magického realismu, které dodávají příběhu zvláštní kouzlo. Tyto prvky se objevují neočekávaně, ale neodvádějí pozornost od děje a dávají mu docela šmrnc.

Celkově lze říci, že "The Kitchen" je kniha, která se zabývá těžkým tématem ztráty, ale přitom udržuje naději a optimismus. Příběhy jsou psány s lehkostí a snadno pohlcují čtenáře.
Doporučuji ji všem, kdo mají rádi emotivní příběhy s nadějí na lepší zítřky.

Více na: https://sknihoukolemsveta.wixsite.com/page/post/yoshimoto-poutavé-povídky-o-ztrátě-a-touze-po-novém-začátku

Komentáře (0)

Přidat komentář