Koho Lara Jean miluje?

recenze

Všem klukům, které jsem milovala (2015) 5 z 5 / Kikina182
Všem klukům, které jsem milovala

Lara Jean nikdy nedostala milostní dopis, ale napsala jich hned několik. Každému klukovi, do kterého se zamilovala, napsala jeden a pak ho schovala do krabice od klobouku. Pro Laru Jean to bylo něco jako terapie. Způsobe jak se odmilovat a posunout se dál.

Tyhle dopisy neměl nikdo nikdy objevit. Jenže někdo je objevil a co hůř, odeslal je. Možná by to nebyla zas až taková katastrofa, kdyby jedním z příjemců nebyl dlouholetý kamarád Lary Jean a přítel její sestry, Josh.

Ve snaze z toho malérů vybruslit se Lara Jean dohodne s dalším klukem, kterého kdysi milovala, s Peterem. Jejich chození na oko má spravit její problémy s Joshem. Jenže co když to všechny její vztahy s kamarády a rodinou ještě zhorší? A co hůř. Co když se do něj znovu zamiluje?

Příběh je vyprávěn v ich formě z pohledu hlavní hrdinky Lary Jean. V tomhle případě to podle mě ani nešlo jinak, jelikož kniha je především o jejích pocitech a emocích, které se dají nejsnáze pochopit právě díky vyprávění z pohledu první osoby.

Kromě toho se kniha ale skvěle čte. Jenny Han ukázala, že skutečně psát umí! Její kniha je čtivá a především poutavá. Skoro jsem si to ani neuvědomila, ale stačila chvíle a najednou jsem byla v půlce knihy. Propadnout se do příběhu není díky autorce vůbec žádný problém.

I když styl psaní je na čtivosti asi nejhlavnější, tak tomu určitě hodně pomáhají i krátké kapitoly. Některé jsou na dvě stránky, jiné třeba na pět, ale v zásadě jsou všechny takové kraťounké, což způsobuje, že jedna zkrátka nestačí a tak se čte neustále dál a dál.

Od Jenny Han jsem jako první knihu četla Léto, kdy jsem zkrásněla a ten příběh byl tak trochu katastrofa. Právě proto jsem se malinko bála, když jsem začala číst Všem klukům, které jsem milovala, ale nebylo čeho. Tenhle příběh je úplně jiný a milionkrát lepší.

Především ho autorka dobře promyslela. Neskákala od jedné zápletky k druhé a nevršila je na sebe, čímž by vznikl mišmaš. Naopak se držela jedné a té samé zápletky, kterou pouze rozšiřovala a tak z toho vznikl logický a dobře promyšlený příběh.

S originalitou a nepředvídatelností to bohužel zase tak horké není. Samotná zápletka dopisů je tedy originální hodně, ale jinak jsou témata v knize docela dobře známým klišé. Na druhou stranu se ale jedná o klišé se špetkou originality, které jsou dobře napsané a ty já mám ráda.

Z postav jsem šílela, především z hlavní hrdinky. Nechápala jsem, proč se sebou nechává takhle orat. Ale právě to dokazuje, že je autorka popsala opravdu dobře. Dokázala do detailu popsat jejich chování a dát čtenářům tak jasný obrázek o tom, kdo jsou a co mají za sebou. A přesto, že mě jejich povaha doháněla k šílenství, tak je to tak dobře. Autorka chtěla postavy takové mít a nechala je přitom. V knize se neobjevil žádný zásah ze shora, který by z ničeho nic změnil povahu nějaké postavy. Změny tam sice byly vidět, ale takové malé, pozvolné a především přirozené.

Všem klukům, které jsem milovala je typická young adult knížka u které na čtenáře nečeká žádné extra překvapení. To podle mě ale v žádném případě neznamená, že je špatná. Podle mě je totiž velmi povedená. Je to taková lehká oddechová četba, která podle mě nezklame. A já jsem moc zvědavá na to, jak bude příběh Lary Jean pokračovat v dalších dílech.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář