Kočka a Generál - Nino Haratiswilli

recenze

Kočka a Generál (2022) 5 z 5 / Ronin Roujin
Kočka a Generál

Už před třemi roky jsem pěl ódy na skvělou ságu Osmý život (pro Brilku) a když letos vyšla tato kniha i v češtině, tak jsem dostal obrovskou chuť si zopakovat skvělý čtenářský zážitek, který mi Nino Haratischwili umožnila.
V této knize jde Nino ještě více do hloubky a úplně se zbavuje fantaskních prvků, které používala v Osmém životě. Nejvýraznější motiv této knihy je otázka viny a trestu. Děj se točí kolem ruských válečných zločinů nejen během první čečenské války a konkrétně mučení, znásilnění a zabití mladé čečenské dívky, která ruským okupantům prodávala slepice a vejce aby mohla odejít ze své rodné vesnice do světa.
— V další časové rodině dostane od ruského oligarchy gruzínská herečka žijící v Německu nabídku nahrát krátké video za velké peníze a zjistí, že důvod, proč ho ruský boháč chce angažovat je to, že se neskutečně podobá jedné mrtvé čečenské dívce. Tuto nabídku přijme a tím rozjede velkou hru, která vyvrcholí v čečenských horách na jednom silvestrovském večírku.
— U všech důležitých postav ukazuje autorka i jejich minulost až do dětství aby čtenáři pomohl lépe pochopit jejich motivaci a jejich povahové rysy. Nino mění s každou kapitolou to, z pohledu jaké postavy se příběh odvíjí a někdy i časovou rovinu. Opět je to skvěle napsaná kniha

Komentáře (0)

Přidat komentář