Kniha versus seriál

recenze

Kočka mezi holuby (2007) 5 z 5 / katy238
Kočka mezi holuby

K četbě Kočky mezi holuby mě inspirovala televizní adaptace knihy. Taková ta touha po srovnání a navíc mi kniha zapadla i do čtenářské výzvy. Je to také má první kniha od Agathy Christie, kterou jsem četla a byla jsem na styl autorky hodně zvědavá.

A musím říct, že mě skutečně nezklamala.

Jedno z bezpočtu dobrodružství Hercula Poirot se odehrává v dívčí škole Meadowbank, kde začne náhled docházet k tajemným vraždám učitelek. Jedná se skutečně o prestižní ústav, kde není tak snadné umístit své dítě, proto ředitelka školy dělá vše pro to, aby byl vrah vypátrán a vše skončilo. Jde nejen o životy lidí, ale také o osud celého ústavu, který zakládala.

Málokdo však má tušení, že události ve škole se odehrávající přímo souvisí s nedávnou revolucí, která proběhla ve vzdáleném městě Ramat a smrtí jejího představitele. V sázce je bohatství větší, než si umí malý britský člověk představit a ten, kdo je mu na stopě, je pro něj schopen udělat vše. I vzít život jako daň za zpoždění v jeho vlastnictví.

Příslušná místa však tápou a vražd přibývá, dílem náhody je však nalezen rozhodující důkaz a předložen prozíravě právě Poirotovi, který jako vždy dokáže nalézt pravou podstatu záhady.

A přitom vůbec nebýt nudný.

Při čtení jsem stále srovnávala a čekala nedočkavě na nástup hlavní postavy, která má oproti televizní adaptaci značné zpoždění, ale její pozdní nástup v ději má svou logiku. Televizní adaptace a knižní předloha nesou podobné rysy, ale zpracování je odlišné a i když v tomto případě mohu říci, že scénáristé byli ke knize velmi citliví a shovívaví, nemohli nechat většinu času Poirota zastrčeného ve svém domě a nechat na obrazovce operovat pouze studentky a profesorky, jejichž řady na stranách knihy značně prořídly.

Ke knize však nemám námitek a její četbu jsem si skutečně užila, vím, že to není zdaleka poslední Poirotův případ, jaký se mi dostal do rukou a jemnost stylu Agathy Christie si moc ráda dopřeji opakovaně. Protože byla skutečně mistrem ve svém oboru.

Komentáře (0)

Přidat komentář