Kniha, která už nechtěla mlčet

recenze

Holky odnikud (2021) 5 z 5 / telileov
Holky odnikud

Senzační růžová obálka a téma, které na českém knižním trhu žalostně chybí. Amy Reedová v knize Holky odnikud přichází s příběhem holek, které se rozhodly postavit proti mysogynii a rape culture, což jsem si prostě nemohla nechat ujít.

V knížce máme tři hlavní hrdinky - Grace, Rosinu a Erin, které se v kapitolách střídají ve vyprávení. Ale při čtení se setkáváme s řadou dalších dívek, s různými příběhy, různými příběhy a z různých prostředí. Četla jsem spoustu kritiky na střídání ich-formy a er-formy, ale mně se to fakt líbilo. Originální a trochu zvláštní styl psaní i jeho forma ještě posiloval pocit, že jsme v tom všechny spolu. Různorodostí autorka poukazuje na fakt, že ať už jsme jakékoli, sexuální násilí se týká každé z nás.

Jde o téma, které je mi blízké, kterým se aktivně zabývám ve svém životě a které mě provází každý den, takže jsem se bála, že autorka v něčem půjde proti mým hodnotám, podpoří nějaký stereotyp nebo předá myšlenky, proti kterým se tak stavím. Nic z toho se ovšem nestalo a já jsem nadšená.

A ten feministický vibe je skvělý! Knížka ve mně vzbudila mnoho emocí, hlavně ale VZTEK, takže na otázku v anotaci odmovídám ano, ano, ano. Mám toho plné zuby a nemlčet jsem se rozhodla už dávno. Jsem ráda, že je v tom knížka se mnou!

Co musím ocenit je trigger warning, za které má u mě YOLI velký bonusový bod. Je to něco, co na českých knihách často chybí a to je velké špatné.

Jsou tam věci, co nejsou perfektní. Občas to může působit trochu nerealisticky. Nicméně vnímám knihu především jako zprávu, myšlenku, poselství, které ve mně silně rezonuje a za to všechno si těch 5 hvězdiček zaslouží. Protože takové knížky potřebujeme.

Doporučuju, doporučuju, doporučuju. Zdůrazňuji však trigger warning na obálce - dotýká se to témat jako sexuální násilí. Ale pokud to pro vás není příliš citlivé, rozhodně se do toho pusťte.


Holky odnikud Holky odnikud Amy Reed

Grace Salterová je ve městě nová. Krátce poté, co se s rodinou nastěhuje do nového domu, začne odkrývat smutný příběh předchozí nájemnice. Lucy Moynihanová – stejně stará dívka – byla i s rodinou vyhnána z města, protože osočila s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář