Kluk v lese

recenze

Kluk v lese (2023) 5 z 5 / Kiwi92
Kluk v lese

KLUK V LESE - Maxwell Smart

Veľmi silný životný príbeh malého chlapca, ktorý budem mať v srdci ešte dlho.

"Ať žije velká nezávislá Ukrajina bez Židů, Poláků a Němců. Poláci za řeku San, Němci do Berlína a Židi na šibenici".

Oziak Fromm, Munia Schmerer, Maxwell Smart..

Narodil sa v roku 1930 do česko-poľskej židovskej rodiny, čo nám veľa napovedá o tom, ako sa asi mohol vyvíjať jeho život.

Ako malý židovský chlapec v meste okupovanom Nemcami za 2. svetovej vojny mal jednoducho šťastie, že prežil. Šťastie a hlavne odhodlanie prežiť, lebo to sľúbil matke.

"Matka mi řekla, abych se zachránil. Řekla mi, abych žil, a já ji poslechl."

Musel ujsť do lesov, kde sa snažil prežiť. Viete si predstaviť, že by ste ako malý chlapec sami prežívali v lese?

Zima, hlad, samota, strach.. Ale aj veľmi silná potreba prežiť.. Všetky tieto pocity prežíval malý chlapec, ktorý musel roky prežívať v lese, aby mohol žiť život, ktorý dnes žije.


Za 2. svetovej vojny prežil z jeho rodiny len on a jeho teta a strýko. Na svete mu neostal nikto, cítil sa celý život sám, ako vtedy v tom lese.

"Mel jsem dojem, že Oziak Fromm zemřel spolu se svou rodinou."

V roku 1948 sa po vojne dostal ako 18 ročný do Kanady, kde žije doteraz. Stal sa z neho známy podnikateľ, umelec, hlava veľkej rodiny a uznávaný občan Kanady.

Ale svoju minulosť si so sebou nesie stále...

"Minulost v mojí budoucnosti není vítána, protože znamená jenom nenávist a utrpení, hlad a strach a nejistotu ohledně toho, co přinese zítřek. Ne, minulost v mojí budoucnosti nemá co dělat. Chci zapomenout, ale nemůžu. Upřímně věřím, že mě Bůh vyvolil, abych přežil, ale abych žil v budoucnosti, a ne ve své strašlivé minulosti. Moje minulost nemůže být součástí moji budoucnosti, protože nenávist se těžko mísi se štěstím. "

Nikdy som nebola veľkou fanynkou životných príbehov, pretože stále tvrdím, že na svete je veľmi veľa zla, násilia a krutosti a radšej čítam fantasy, kde viem, že to nie je skutočné, ako príbehy ozajstných ľudí. Ale raz za čas je treba sa vrátiť do reality a prečítať si aj o takýchto silných a inšpiratívnych ľuďoch. Ktorým pre mňa Maxwell Smart určite je!!!


Kluk v lese Kluk v lese Maxwell Smart

V příběhu Maxwella Smarta se spojuje zdánlivě neslučitelné. Traumatická zkušenost dítěte, jemuž se za druhé světové války dařilo unikat nacistům, s životní dráhou self-made mana, jenž si dokázal vybudovat plnohodnotný život v Kana... více


Komentáře (0)

Přidat komentář