Kluk v lese

Kluk v lese https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516214/zismpL-HDR-.png 4 12 4

V příběhu Maxwella Smarta se spojuje zdánlivě neslučitelné. Traumatická zkušenost dítěte, jemuž se za druhé světové války dařilo unikat nacistům, s životní dráhou self-made mana, jenž si dokázal vybudovat plnohodnotný život v Kanadě. Živelný obchodní talent, který Maxwellovi zajišťoval úspěch na černých trzích poválečné Evropy i na realitním trhu v Kanadě, zase míchá s talentem uměleckým, který rozvinul do té míry, že se zařadil mezi přední postavy kanadského abstraktního expresionismu. Po všem strádání a těžkostech, s nimiž se ve velmi raném věku musel poprat na vlastní pěst, dostal Maxwell Smart mimořádný dar. Díky úsilí několika organizací a jedinců, kteří dodnes mapují osudy obětí holokaustu, mohl po zhruba sedmdesáti letech dospět k určitému završení a nalézt klid duše. Jeho paměti mimo jiné vzdávají hold této mravenčí a zároveň heroické práci. Konstantou fascinujícího oblouku, který se klene mezi ortodoxně židovskou domácností v polsko-ukrajinském městečku a vilou na montrealském předměstí zůstává nezdolná osobnost Maxwella Smarta, kterému matka vštípila, že musí přežít… a on ji poslechl.... celý text

Přidat komentář

Micandy
02.01.2024 4 z 5

Kniha stojí určitě za přečtení, pan Maxwell má můj obdiv. To jakým způsobem přežil to nejhorší období, jak si sám poradil,jak se nevzdával. Na mě tam bylo dost termínu a zbytečných jmen za to ubírám 1*. Ale jinak se kniha čte jedním dechem.

Runinka
11.12.2023 5 z 5

Příběh velmi statečného chlapce, který přežil holokaust.


cori
30.09.2023 3 z 5

Maxwell Smart (narozen 1930) kanadský realitní makléř a malíř, který si v roce 2006 otevřel i vlastní galerii, vzpomíná na své dětství v polské části Haliče a hrůzy holocaustu, kdy se mu podařilo uprchnout z transportu a skrývat se s pomocí jednoho polského sedláka skoro dva roky v lesích a v jeho chlévě. Vypráví i o svém životě v Kanadě, kam se jako sirotek dostal v roce 1948, a budování kariéry a založení rodiny. Dojemné je setkání s tetou a strýcem a příbuznými kamaráda Janka, který válku nepřežil.

veronika4937
22.07.2023 4 z 5

Podobné příběhy čtu moc ráda, i když to není lehké čtení. Naprosto mě ohromuje, co všechno dokázal Maxwell přežít. Jak neztratil vůli žít a nikdy nepřišel o své sny. Dokázal být neskutečně podnikavý, šel si za svým cílem a v každé situaci našel způsob, jak z ní vytěžit co nejvíc. Nebudu prozrazovat zbytečně moc detailů, abych vám nezkazila požitek ze čtení.

Pokud se vám líbil třeba příběh Eddieho Jaku (Nejšťastnější muž na zemi), nenechte si ujít ani Kluka v lese. Dozvíte se nejen, jak přežil válku, ale velká část knížky mapuje i jeho osudy po skončení války až do současnosti. Skvělá je i obrazová příloha na konci knížky, ale nedívejte se na ni dopředu, jinak si připravíte o některá překvapivá rozuzlení.