Kdo bude nakonec Zrazená?

recenze

Zrazená (2021) 3 z 5 / Suzanne
Zrazená

Lady Hollis opustila Corou společně se svou novou rodinou Eastoffových a utekla do Isolte. Rody Northcottů a Eastoffů, které mají nárok na korunu Isolte, se snaží sesadit krutého krále Quintena. Eastoffům i Northcottům – a tedy i Hollis – hrozí smrtelné nebezpečí…

Hollis truchlí po smrti svého manžela Silase a chce, aby král Quinten za svoje činy zaplatil. Mezitím se proslýchá, že se corojský král Jameson zbláznil poté, co mu jistá mladá dáma – tedy Hollis – dala košem a navíc uprchla s neurozeným cizincem. V Isolte se objevují další mrtví a království Isolte a Coroa stojí na prahu války.

Hollis přežila tragédii a už není taková rozmazlená dámička ode dvora. Záleží jí na jejích blízkých i na přátelích, umí jim dodat odvahu a zlepšit náladu. Snaží se začlenit do nové rodiny a přizpůsobit se zvykům Isolténců, ale dost jí to komplikuje Etan Northcott, který ji podezřívá z postranních úmyslů.

Kiera Cassová píše jednoduše a čtivě. V příběhu nechybí intriky, nebezpečí, nějaký ten zvrat, romantika ani humor. Zrazená je za mě určitě lepší než první díl. Jedná se o čtivou oddechovku, což dokazuje, že jsem ji zhltla za necelý den. Bavilo mě špičkování mezi Hollis a Etanem, protože jejich slovní přestřelky tentokrát fungují a Hollis dokazuje, že opravdu umí být vtipná.

Škoda jen, že autorka knihu nepostavila právě na tom hate-love vztahu, ale pokoušela se o děj, akci a překvapivé zvraty. Ty jí totiž narozdíl od té romantiky nejdou. Nicméně i ta romantika by podle mého fungovala lépe bez té milostné linky v prvním díle. Přeci jen je ten posun od truchlím-po-smrti-manžela k jsem-zamilovaná-do-jiného příliš náhlý.

Největším problémem Zrazené (stejně jako Zaslíbené) je spousta nelogičností a naivnosti. U Kiery Cassové s něčím takovým počítám, ale tady už je toho prostě moc (zkušený bojovník se napíchne na vlastní meč, hlavní hrdinka si za pár hodin dojede na koni z jednoho království do druhého a vypadá jako by právě šla na ples, všichni nechávají písemné důkazy o svých zločinech atd.).

Kiera Cassová píše naivní pohádky pro náctileté. Třeba v trilogii Selekce a navazující duologii Dcera a Koruna se jí to vyplatilo, protože to lidi pohltilo, fandili jednomu nebo druhému hrdinovi a čert vem, že příběh byl plný nelogičností a hlavní hrdinka America občas na zabití. Bohužel v duologii Zaslíbená se jí to nepodařilo zopakovat.

Nebudeme si nic nalhávat, Zaslíbená a Zrazená nemají žádné literární kvality, a to dokonce ani v young adult literatuře, kde člověk musí skoro vždycky přimhouřit oko (a dost často i obě). Já jsem ale potřebovala knížku, u které budu moct vypnout mozek a užít si naivní romantický příběh, a to mi Zrazená dopřála. Někdy jsou prostě i ty naivní příběhy potřeba. A pokud se vám líbila Zaslíbená, máte rádi špičkování mezi hlavními hrdiny a hate-love vztahy, tak vám určitě sedne i Zrazená.


Zrazená Zrazená Kiera Cass

Hollis po smrti milovaného Silase uprchla do království Isolte a teď se snaží přizpůsobit novému životu. Jediné, co ji drží nad vodou, je láska rodiny Eastoffových, ačkoli nepříjemnému bratranci Etanovi se příliš nezamlouvá. Králo... více


Komentáře (0)

Přidat komentář