Kde se skrývá zlo?

recenze

Einsteinovo proroctví (2019) 4 z 5 / Medvědářka
Einsteinovo proroctví

Moje druhá kniha od Roberta Masella, která se mi líbila daleko více než jeho předešlá - Kříž Romanovců. I tady se projevila autorova vášeň pro historii. Jeho znalosti nám poslouží jako základ pro příběh připomínající tak trochu filmy jako jsou Památkáři nebo Indiana Jones.

Historik umění Lucas Athan byl armádou Spojených států vyslán na výpravu, která měla za úkol vypátrat ukradené památky, o které tolik usilovalo samotné Německo. Je rok 1944, když je vyslán západně od Štrasburku, kde by se měl nacházet jeden z mnoha lupů. V tu dobu pátrá po ukradeném egyptském sarkofágu, o který se údajně zajímá i samotný Hitler. Snad proto je pro armádu Spojených států tak důležitý. Nakonec ho najde. Tajemné osárium jako by přitahovalo na sebe neštěstí a už i při jeho objevení Lucasem se stane něco, na co v životě nezapomene a co ho poznamená do konce života. Pak, když je sarkofág přepravován do států, aby se mohl na půdě Princetonské univerzity zkoumat, se dějí podivné nehody. Tu na neoznačenou loď plující pod červeným křížem zaútočí nepřátelské ponorky, i když jim dohoda velí neútočit. Pak se při vykládce osária těžce zraní lodní dělník.
Na Princentonu se začne osárium zkoumat. Na starost to dostane opět Lucas Athan. Společně se Simone Rashidovou a svým přítelem Delaneym mají přísně tajný úkol: zjistit, co ve schránce je a jak je to celé staré. Všichni cítí, že se uvnitř skrývá cosi nebezpečného, zlého. A kdyby to vypustili na svět, mohli by tím způsobit ještě větší zlo, než je samotný Hitler. V té době se na univerzitě také vyskytuje samotný Albert Einstein. Jeho osoba přitahuje nejen studenty, ale i další. Může on nějak pomoci s tajemným obsahem sarkofágu a tím zabránit tomu, aby se naplnilo Einsteinovo proroctví?
Máme tu tajemný poklad, po kterém jdou nacisté a i Američané si na něj dělají zálusk. Jenže poklad skrývá nejen ostatky sv. Antonína, ale je tam i něco navíc. Už tajemné hieroglyfy upozorňují na věci, které jsou uvnitř. Jenže se je nepodaří rozluštit dříve, než je zkáza dokonána. Po otevření osária se začnou dít prapodivné věci a lidé kolem umírají nevysvětlitelnou smrtí. Dokonce i samotný profesor Einstein je ohrožen.
Když jsou pak ukradeny kosti a relikvie, které byly nalezené uvnitř, je jasné, že někdo, nebo něco za sebou zametá stopy. Najde je Lucas se svými přáteli dříve, než se stane něco hrozného? A co Albert Einstein? I ten má svůj tajný úkol. Musí pomoci armádě, aby byla atomová síla v rukou Američanů dříve, než se tak stane na Hitlerově straně. Všichni si uvědomují, že by to byla zkáza veškerého lidstva.

Kniha se čte sama. I když já třeba už moc nevyhledávám příběhy z 2. světové války, tady jsem ráda, že se mi dostala do rukou. Díky Masellově předchozí knize jsem věděla, že dostanu dobře napsanou knihu a nemýlila jsem se. Děj má spád a vy celou dobu čekáte, jak to dopadne. Tajemný poklad vás láká a rozluštit jeho tajemství je opravdu jako honba za pokladem. Možná jen škoda, že si autor nedal více záležet na vykreslení samotného zla. Cítíte jeho přítomnost. Víte, že tam je a ví to i naši hrdinové. Vždy někde vykoukne, zaútočí a pak se stáhne. Vy se pak jen dohadujete, jak to celé vlastně skončí. Albert Einstein je zde vykreslen s laskavou tváří. Zamilujete si ho hned a je vám hned sympatický . To samé platí i o Lucasovi nebo Simone. I ta má v našem příběhu svoje místo, protože to ona se svým otcem kdysi sarkofág objevila v poušti. Už tehdy se projevilo zlo a díky zkoumání starých papyrů se v tom jen utvrzovala. I proto je pro Lucase cenným spolupracovníkem. Když se do toho připlete i láska, je to jen třešnička na dortu, která vám ale v příběhu nepřekáží. Není hlavní linkou a to je dobře.

Knihu Einsteinovo proroctví mohu s klidným srdcem doporučit všem, kteří mají rádi filmy jako je Indiana Jones, rádi hledají poklady a luští záhady. Přitom se tu dozvědí i něco z historie, a to nejen té atomové, ale i z několika málo přednášek Lucase, než je přidělen k vypátrání tajemství osária. Je to příjemné čtení pro nenáročné.

Komentáře (0)

Přidat komentář