Kamil neumí lítat

recenze

Kamil neumí lítat (2011) / logopedka
Kamil neumí lítat

Jennifer Berneová ukryla špačka Kamila do bohatě ilustrované, přiměřeně otextované útlé knížečky. Dětem nečtete? I v dospělosti se potýkáte s dylexií? Nezoufejte! Zkuste to s touto knihou. Zatímco vy budete luštit písmena, děti se zabaví prohlížením obrázků.

Kamil je jiný než ostatní z hejna. Nenacvičuje létání, nevytahuje žížaly ze země, nesní o broučcích. Kamil čte. Je to vášnivý čtenář. Hltá knížky jak na běžícím pásu. Není zlý, není sobecký, má pouze odlišné záliby. Ostatní se mu posmívají, ale Kamil se od své vášně nenechá odradit.

Vše by bylo v pořádku, kdyby špačci nebyli tažní ptáci. Jednoho podzimního dne se i Kamilovo hejno musí vydat na jih. Co však s Kamilem, když se doteď nenaučil létat? Přestože členové hejna špačkovali, nakonec ho ve štychu nenechali. Vzali ho do vleku a vyrazili na cestu. Co myslíte, vrátil jim to Kamil? Ano, svými vědomostmi, které nabyl v knihách, zachránil celé hejno před hrozivým hurikánem.

V poslední době se inkluze skloňuje ve všech pádech. Z přednášek na vysoké škole jsem si odnesla, že integrace je situace, kdy okolí zametá každé odlišnosti cestičku tím, že odstraňuje překážky. Inkluze je stav, kdy okolí bere odlišnost jako svoji součást; cestičky nezametá, ale pomáhá překážky překonávat, tak nějak samozřejmě, bez zdůrazňování odlišnosti. U integrace stojí jedinec mimo hlavní proud, v inkluzi je plnohodnotným členem hlavního proudu. Zdá se mi to, nebo se v případě Kamila jedná o skvělou ukázku inkluze?

A ještě jeden odborný poznatek. Tipla bych si, že Kamil se naučil číst genetickou metodou, aniž o tom měl ponětí.

Kamil je bezva.

Komentáře (0)

Přidat komentář