Kamenný dům

recenze

Kamenný dům (2018) 4 z 5 / MMacicekk
Kamenný dům

Poblíž školy Coal Hill stojí starý kamenný dům, který je opředený tajemstvím a děsivými historkami. Když kolem něj jednou Tanya projde, vzhlédne vzhůru a v okně uvidí vyděšenou křičící dívku. Dům ji stále něčím přitahuje a tak se Tanya rozhodne přijít tamním záhadám na kloub. V domě se dějí divné věci a noční můry začínají být skutečné.

Kamenný dům je závěrečným dílem trilogie, jež byla inspirována seriálem Class ze světa seriálu Doctor Who. Námět napsal Patrick Ness, který se stal u čtenářů velmi oblíbeným zejména jako autor young adult románů. Kamennému domu předchází knihy Neuvěříte, co se stalo potom a Jízda.

Po dvou mužských autorech se třetího závěrečného dílu ujala žena, autorka A. K. Benedict, o níž jsem zjistila pouze to, že je britské národnosti. Trochu jsem se obávala, zda si autorka udrží laťku stejně vysoko jako právě Guy Adams a James Goss, kteří napsali předchozí díly, ale nakonec jsem byla velice příjemně a mile překvapena. A. K. Benedict strčila oba autory hravě do kapsy a s příběhem si poradila mnohem lépe a zručněji.

Kniha mě opravdu bavila. Ač mi žánrově, ale hlavně věkem hlavních hrdinů, nebyla moc blízká, děj mě od prvních stránek zaujal a udržel si mou pozornost po celou dobu. Hlavním tahákem totiž není postava, ale právě kamenný dům, po němž dostala kniha i svůj název. Dům je opředen tajemstvími a děsivými historkami, jež kolují mezi místními. V tom domě totiž straší. Když se jednoho dne vydá Tanya na procházku kolem kamenného domu, do něhož za žádných okolností nesmíte vstoupit, vzhlédne do okna v prvním patře a za ním zahlédne křičící obličej jedné dívky. Od té doby si ji dům jakýmsi způsobem omotá a Tanya není schopna myslet na nic jiného, než na dům a dívku, která jej obývá. Rozhodne se přijít všem záhadám, kterými je dům opředen, na kloub. O pomoc při pátrání požádá i své spolužáky - Rama, Aprile, Matteusze, Charlieho a jejich učitelku slečnu Quillovou. Ti nejsou vůbec nadšeni, ale nakonec se k průzkumu domu nechají přemluvit. To, co v domě zažijí, by však nepřáli ani svému nejhoršímu nepříteli. Noční můry se jim zhmotní přímo před očima...

Zaujal mě originální námět s nočními můrami. Přišel mi propracovaný a uvěřitelný, udržel mou pozornost a já byla napnutá, co se odehraje na dalších stránkách. V knize nechybí ani hororové prvky, které místy vytváří tu správnou strašidelnou atmosféru.

Některé rozhovory mezi spolužáky mi přišly trochu dětinské, ale to se vzhledem k věku hlavních hrdinů dá pochopit. Na něco už jsem asi příliš stará a celkem jsem si to při čtení uvědomovala. Většinu času se však postavy chovaly dospěleji a jejich věk bych jim v žádném případě nehádala. Další výtku mám ani ne tak k rozuzlení, ale spíše k samotnému závěru, který mi přišel skoro až sentimentální a moc pohádkový. To je však jen můj čistě subjektivní názor.

Závěrečný díl série je bezkonkurenčně nejlepší, čtenáři dostanou přesně to, co slibuje anotace a možná ještě i něco navíc. Jedná se o skvělou knižní jednohubku, kterou, pokud vás zaujmou již první stránky, přečtete na jedno zhltnutí.

Pokud jste tedy fanoušky nejen seriálu Class, ale i stejnojmenné knižní série a předchozí dva díly se vám líbily, poslední díl by vám určitě neměl chybět v knihovně. Kamenný dům si užijí především mladší čtenáři, pro něž je tato kniha primárně určená, ale mohla by zaujmout i starší čtenáře. Já jsem toho příkladem.


Kamenný dům Kamenný dům A. K. Benedict

Poblíž školy Coal Hill stojí starý kamenný dům. Lidé kolem něj většinou procházejí se sklopenou hlavou. Všichni vědí, co se o tom místě povídá. Kdo se však před domem zastaví a podívá se nahoru, spatří obličej přitisknutý na okenn... více


Komentáře (0)

Přidat komentář