Jsem vysoce citlivý člověk?

recenze

Průvodce pro vysoce citlivé lidi - Jak prožít šťastnější a vyrovnanější život (2018) 5 z 5 / Kikina182
Průvodce pro vysoce citlivé lidi - Jak prožít šťastnější a vyrovnanější život

Asi pětina veškeré populace je vysoce citlivá. Což znamená, že vnímá emoce nebo bolest sebe i jiných lidí mnohem citlivěji než ostatní. Ale není to samozřejmě všechno. Také se často cítí přetíženi různými vjemy a zrovna nevyhledávají rušná místa. Občas potřebují chvíli o samotě. Citlivého člověka však definuje mnohem víc věcí. A díky průvodci pro vysoce citlivé lidi poznáte, jestli do této skupiny zapadáte a jak s tím naložit.

Za poslední dva roky jsem přečetla poměrně velké množství různých příruček. Pravdou je, že k něčemu byly asi tři, zbytek byla snůška nesmyslí. V poslední době už nečtu takové množství této naučné literatury, ale Průvodci pro citlivé lidi jsem nedokázala odolat. Na knihu určenou citlivým lidem jsem totiž ještě nenarazila a vzhledem k tomu, že patřím mezi ně, jsem si ji nemohla nechat ujít.

Opravdu hodně se mi líbí, jak je tahle kniha zpracovaná. Dělí se na kapitoly, přičemž první je taková úvodní. Ujasňuje, kdo vlastně je citlivý člověk a co všechno se v knize lze dozvědět, přičemž odkazuje na jednotlivé kapitoly.

Každá kapitola se samozřejmě věnuje několika tématům, takže aby kniha byla přehlednější a mnohem lépe se v ní hledalo, je každá kapitola rozdělena i na podkapitoly. V těch pak bývají ještě nadpisy, body a zvýrazněná klíčová slova.

Další úžasná věc na této knize je, že je doplněna několika testy. Není jich mnoho, ale ani málo. Je jich přesně tak akorát, aby se mohl člověk bez problémů zařadit do jednotlivých podskupin citlivých lidí a zároveň si nepřipadal jako teenagerka při čtení Bravíčka.

Jako člověk, který miluje citáty, jsem nadšená z toho, že se v každé kapitole nějaký objeví. Vždycky je výstižný a k tématu a skvěle tak doplňuje knihu.

A aby toho nebylo málo, tak na konci každé kapitoly je afirmace. To znamená, že je tu hodně krátce řečeno, o co se v té kapitole jednalo, co si z ní měl čtenář odnést. Což podle mě jenom pomůže v tom, aby si člověk z té velké skupiny informací zapamatoval ty klíčové.

Ohledně úpravy nemám tedy absolutně žádné námitky. Tahle kniha je přehlednější než kdejaká učebnice a nalistování té správné strany a nalezení odpovědí na otázky tedy netrvá více než pár minut. Možná ani to ne.

Tou důležitou otázkou ale je, jestli jsou rady v tomto průvodci vůbec užitečné nebo jsou to jen další obecné nesmysli, které jsme slyšeli už milionkrát. A pokud se ptáte mě, tak Judith Orloff rozhodně ví, o čem mluví.

Se svojí citlivostí jsem se naučila v průběhu let žít. Zjistila jsem, jak zachovat klid, jak odplavit zbytečné pocity a jak se soustředit jen na sebe. Samozřejmě, že s tím občas stále bojuji, ale nějak to funguje. A právě proto vím, že rady od Judith Orloff skutečně fungují. Já už se jimi totiž řídila a ani jsem o tom nevěděla.

Samozřejmě, že ne všechno v knize jsem věděla. Přišla jsem na další zajímavé postřehy, které mi život podle mě dost ulehčí i na ty, které rozhodně stojí za zamyšlení.

Přiznám se, že při čtení téhle knihy jsem měla chuť vzít do ruky zvýrazňovač začít si podtrhovat pasáže, které jsou důležité. A zrovna málo jich nebylo. Tohle se mi moc často nestává a pro mě je to další důkaz toho, jak zajímavá a užitečná kniha je.

Pokud jste citlivý člověk nebo si myslíte, že byste jím mohli být, rozhodně vám tuhle knihu doporučuji všemi deseti. Podle mě nemá žádnou konkurenci. Je to úžasná kniha, která vám určitě s mnohým pomůže. A čím dřív se do ní pustíte tím lépe. Osobně si totiž myslím, že je velká škoda, že se tu taková kniha nevyskytla už dávno. Ale lepší pozdě než nikdy.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada.


Průvodce pro vysoce citlivé lidi - Jak prožít šťastnější a vyrovnanější život Průvodce pro vysoce citlivé lidi - Jak prožít šťastnější a vyrovnanější život Judith Orloff

Vnímáte citlivěji než ostatní emoce a nálady jiných lidí? Unavuje vás mnoho vjemů a vzruchů? Potřebujete být občas úplně sami? Jste náchylní k vyčerpání a smyslovému přetížení? Reagujete často negativně na světlo, zvuky či vůn... více


Komentáře (2)

Přidat komentář

danka.
05.11.2018

Také děkuji za tuto recenzi. Přesvědčila mě ke koupi :- )

Ciarra
15.07.2018

Díky ze recenzi, určitě se po ní podívám :)