Jezero Stillhouse

recenze

Na dně (2019) 5 z 5 / Kikina182
Na dně

Gina Royalová měla normální a šťastný život. Měla milujícího manžela a dvě zdravé děti. Nebo si to alespoň myslela. Díky naprosté náhodě se dozví o manželově skutečném já, což jí i jejím dětem obrátí život na ruby.

Dnes už není Ginou Royalovou. Ta je pro ni mrtvá. Její bývalý manžel je sice ve vězení, ale to neznamená, že její rodina není v nebezpečí. A tak neustále utíká a mění identity, aby nebyla šance, že by ji někdo mohl vypátrat a pomstít se na ní nebo na dětech za činy Melvina Royala.

Jako Gwen Proctorová si přijde snad i šťastná. Pořád má připravený únikový i obraný plán, ale zabydluje se a vypadá to, že by snad se svými dětmi už konečně mohla najít domov, kde by mohla v klidu žít. Brzy však pozná, že v bezpečí rozhodně není a její nový život může být rozcupován na kousíčky. Znovu.

Jakmile někde vyjde nějaký thriller, tak o tom vím a zjišťuji, jestli je nějaká šance, že by se mi mohl líbit. V tomhle případě jsem měla jasno v podstatě hned. Na zahraničních webech má tato kniha opravdu vysoké hodnocení a i česká blogosféra na tuto knihu pěla jen a jen chválu. Byla bych blázen, kdybych se rozhodla takhle opěvovanou knihu vynechat.

Právě díky nadšením ohlasům byla má očekávání docela velká. Sice jsem se snažila je trochu mírnit, ale pravdu je, že to moc nepomohl. V hlavě jsem si tuhle knihu zafixovala jako něco naprosto úžasného ještě předtím, než jsem ji měla vůbec v ruce a doufala jsem, že taková doopravdy bude.

V případě této knihy autorka zvolila ich formu a dle mého názoru to perfektně sedne. Kniha už je tak opravdu skvěle napsaná, ale přijde mi, že kompletní náhled do mysli hlavní hrdinky to ještě podtrhuje. Dělá to z knihy mnohem skutečnější dílo, mnohem víc emotivnější. A v kombinaci s tím, jak lehce se tento thriller čte a stránky v podstatě mizí před očima nemám Rachel Caine co vytknout. Umí psát více než čtivě.

Když jsem knihu začala číst, tak mi přišlo, že je trochu přitažená za vlasy. Ten začátek, chování hlavní hrdinky, totiž vypadalo opravdu docela dost šíleně. Ale první dojmy mohou občas klamat a jinak tomu nebylo ani u této knihy.
Čím víc stran jsem přečetla, tím víc jsem knihu začínala chápat a kousky skládačky do sebe začaly zapadat až úplně na konci vytvořily celé puzzle a já tak mohla vidět, jak to celé bylo. Takže i když jsem nejdřív myslela, že to nebude zrovna dobrá kniha, naprosto jsem se spletla.

Příběh, který kniha Na dně vypráví je opravdu úžasný. Především je neskutečně originální, promyšlený a nepředvídatelný. Málokdy se mi stává, že bych u detektivek a thrillerů nevěděla, kdo je za všechno zodpovědný. V tomto případě jsem neměla nejmenší tušení až do konce. Děj je skutečně povedený.

Hloubka postav mě překvapila asi nejvíc. Jejich vzhledová a vnitřní charakteristika, dost podrobná, tu samozřejmě nechybí. Nejvíc se mi však líbí, jak autorka zpracovala jejich minulost. Zacházela s postavami jako se skutečnýma lidskými bytostmi a díky tomu jim vytvořila opravdu neskutečně zajímavý životný příběh, díky kterému příběh působí mnohem věrohodněji a celkově je lepší.

Po všem povyku, který kolem této knihy vznikl jsem měla opravdu velká očekávání, i když jsem se je snažila trochu krotit. Nebylo to však potřeba, protože Na dně je naplnila a ještě několikrát převýšila. A už teď se nemůžu dočkat dalšího dílu. Obzvlášť pak po překvapivém konci, který si pro nás autorka připravila.

Za mě je tahle kniha neskutečná pecka a já vám ji všem opravdu moc doporučuji. Na dně si místo ve vašich knihovničkách rozhodně zaslouží. Je to thriller, který by žádnému zarytým fanouškům tohoto žánru a milovníkům literatury v žádném případě neměl uniknout.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře (0)

Přidat komentář